De spannende trip die het folkduo Linde Nijland & Bert Ridderbos vanaf eind september tot begin november per Landrover naar Buthan maakt, wordt op dvd vastgelegd door filmer Hans Meerman. Tijdens deze Road to Bhutan naar het boeddhistische koninkrijkje in de Himalaya, geven ze onderweg concerten en spelen ze met lokale musici.

Wereldreiziger Arnold Pilon nam het initiatief tot deze trip in verband met het 100-jarig bestaan van het koninkrijk Bhutan en de kroning van de vijfde koning en allerlei festiviteiten daaromheen. Pilon verzamelde 17 mede-reizigers om zich heen die in een konvooi van acht auto's deze 15.000 km lange trip gaan maken. Omdat de deelnemers duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, wordt de reis CO2 neutraal gemaakt.

De meesten hebben al eens eerder samen gereisd en hebben meerdere wereldreizen achter de rug. Voor de reisleider, Arnold Pilon, wordt dit zijn tiende wereldreis. Pilon over het reisdoel: "Het wordt een vriendschapsreis tussen twee kleine koninkrijken, immers ook tussen de twee koningshuizen is een speciale vriendschapsband ontstaan."

De tocht start op 25 september vanaf de Nederlandse Media Academie in Hilversum, waar filmer Hans Meerman docent is. Voor de eerste belangrijke stop in Istanbul voert de reis door Hongarije, Servië en Bulgarije. Op tussenstops in Turkije, Iran en India worden concerten gegeven en wordt samengespeeld met plaatselijk muzikanten.In de planning staan ondermeer concerten in Istanbul, Esfahan en in de Hoofdstad van de Liefde (Shiraz, Iran), bij de Taj Mahal (Agra, India) en als hoogtepunt een concert in Bhutan tijdens het Kroningsfeest.  Deze concerten en andere avonturen worden door Meerman vastgelegd in een documentaire.  

De Landrover Discovery waarmee Linde en Bert de tocht maken wordt belangeloos beschikbaar gesteld door een zakenman. Linde en Bert schenken in Bhutan een speciaal vervaardigde cittern aan de Kilu Music School. Ze hebben dit 10-snarige instrument, dat Ridderbos tijdens de lange tocht bespeelt, afgelopen maanden laten maken door Roger Bucknal van het Britse Fylde Guitars. De cittern is als onderdeel van een stilleven geschilderd door de Groningse kunstschilder Henk Helmantel.
De Kilu Music School in Buthan, waar de cittern voor bestemd is, is opgezet om vooral de jeugd muziekonderwijs te kunnen geven. De school heeft echter grote behoefte aan instrumenten. Ook wil RTB financiële ondersteuning geven zodat er ook docenten aangesteld kunnen worden en een betere continuïteit gewaarborgd zal zijn.

Onderweg (in Iran, Pakistan en India) ondersteunt ‘Road to Buthan' - dankzij sponsoring -  een aantal kleinschalige projecten op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Zo is er in Iran is er het MAHAK kinderkanker hospitaal waar RTB geld voor inzamelt. In Pakistan ondersteunt RTB het Brooke Hospital for Animals-project dat zich inzet voor de gezondheid van lastdieren en in India het Freedom Through Education-project: door scholen te bouwen trachten om het hoge percentage analfabetisme onder de kinderen terug te dringen.

Hoe zijn Linde en Bert eigenlijk betrokken geraakt bij ‘Road to Bhutan'? Op die vraag geeft de persoonlijk website van Road to Bhutan-bedenker en wereldreiziger Arnold Pilon uitsluitsel. Enkele weken na zijn bezoek aan een concert afgelopen winter van het Trio Druk Yul uit Bhutan in het Tropentheater (KIT, Amsterdam) raakte hij in een Gronings kerkje onder de indruk van Linde Nijkland en Bert Ridderbos tijdens een uitvoering van het project Winterliederen. Op zijn website schrijft Pilon daarover:

..."Toen de zangeres aankondigde een nummer te gaan zingen van de formidabele Sandy Denny (o.a. Fairport Convention en helaas veel te vroeg overleden in 1978) sloot ik mijn ogen. Ik hoorde Sandy Denny weer haar prachtige songs zingen, zoals bijna veertig jaar geleden in de Troubadour in Londen, toen samen met Richard Thompson. De snaren werden virtuoos beroerd door Bert. Ik kon mijn tranen amper bedwingen, het was lang geleden dat ik zo geraakt werd tijdens een concert. Dit is de reïncarnatie van Sandy Denny, dacht ik onmiddellijk... Natuurlijk speelde de fantastische sfeer in het kerkje, dat daar al 800 jaar in weer en wind staat, ook een rol. De kerk zat stampvol en het was muisstil, de betoverende stem van Linde deed haar werk. Toen Bert iets vertelde over het instrument dat hij bespeelde, een cittern, moest ik onmiddellijk denken aan Jigme Drukpa, de etnomusicoloog uit Bhutan en grote volksheld aldaar. Iedereen kent zijn nummers en zingt mee als hij zijn prachtige dranyen bespeelt. Samen met de koninklijke zangeressen Namkha Lhamo en Lhamo Dukpa vormen ze het Trio Druk Yul, dat een paar weken daarvoor speelde in Amsterdam. Ik sprak ze toen na afloop van dat concert. We wisselden e-mail adressen en ik vertelde ze over mijn plannen om (...) naar het grote feest van de kroning in Bhutan te rijden, samen met wat vrienden. Ze wilden mij niet geloven, maar vonden het wel een fantastisch idee en ik weet zeker dat we elkaar weer zien bij de Kilu Music School in Thimpu, de school waar ze ook lesgeven. Ik weet dat ze daar heel goed wat instrumenten kunnen gebruiken. Maar wat zij niet weten is dat ik drie weken later Bert en Linde zou ontmoeten en die gaan mee om daar samen te zingen en te spelen."...

Deze dvd van Linde en Bert's concerten op deze trip, A Musical Journey, is à 20 euro te bestellen. Per verkochte dvd wordt 5 euro gedoneerd aan de Kilu Music School in Bhutan. Bestellen (en sponsoren) kan via:
Road to Bhutan Music
t.a.v. Bert Ridderbos
Korte Akkers 30
9644XT Veendam

Bekijk ook het weblog van Linde en Bert over deze trip: roadtobhutanmusic.wordpress.com.
Zie ook www.lindenijland.nl, www.roadtobhutan.com en www.arnoldpilon.nl.