Het Belgische Orchestre International du Vetex heeft de Beyond Publieksprijs gewonnen. Deze werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Beyond Magazine en is gericht op meer erkenning voor buitengewoon wereldmuziektalent uit Nederland en België. Het Orchestre zal zaterdag 17 november a.s. tijdens het Amsterdam World Event in het Muziekgebouw aan 't IJ optreden.

Het Orchestre brengt een energieke mengeling van catchy balkanmuziek, opzwepende gipsy, klezmer, ska, polka, latino, met ook hier en daar enkele intieme luistermomenten. Vaak wordt verwezen naar de opwepende zigeunerfanfares uit Oost-Europa en de Balkan. Hoewel de roots van het Orchestre elders liggen, brengen zij hun volksmuziek met eenzelfde levenslust en passie. Het Orchestre International du Vetex ontleent zijn naam aan de oude textielstreek 'Vetex' in de multiculturele kanaalzone te Kortrijk. In 2004 blaast een grensoverschrijdende feestfanfare van buurtbewoners, Vlaamse, Waalse en Noord-Franse muzikanten de buurt nieuw leven in. Een bont allegaartje, de grootst denkbare sociale mix. En het werkt! Zowel marcherend tussen het publiek, als op de hoek van de straat en versterkt op het podium: het publiek is steevast onder de indruk van de kwaliteit en de aparte charmes en energie die het orkest uitstraalt. Geografische grenzen hebben ook voor hen geen belang. In een tijd waar steeds nadrukkelijker wordt gewezen op de 'eigenheid' van elke regio, levert de fanfare een statement van formaat: Vlamingen, Walen en Noord-Fransen samen aan het feest!

Voor de Beyond Publieksprijs 2007 selecteerde de redactie in totaal tien kandidaten uit Nederland en België op basis van buitengewoon talent en originaliteit, maar vooral omdat ze desondanks bij het grote publiek nog onvoldoende bekendheid genieten. In de afgelopen weken zijn via de website ruim 4000 stemmen op de genomineerden uitgebracht. Op www.beyondmagazine.nl/events/2007_publieksprijs/ kan ook nog de muziek van alle kandidaten nog worden beluisterd. De overige genomineerden voor de Beyond Publieksprijs 2007 waren:
Aurélia, Boi Akih, Carlama Orkestar, Ghalia Benali, Jaune Toujours, Kasba, Minyeshu Kifle, Pavadita en STriCat.

Orchestre International du Vetex zal als winnaar van de Beyond pubieksprijs zaterdag 17 november 2007 tijdens Amsterdam World Event in het Muziekgebouw aan 't IJ optreden. Tijdens Amsterdam World wordt een veelzijdig 'world & beyond' programma met muziek uit Portugal, Brazilië, Guinée Bissau, Kaap Verdië en Nederland gepresenteerd. Beyond Magazine organiseert op de eerste dag van dit festival de Beyond Media Lounge, waar unplugged sessies en interviews met artiesten zullen worden gehouden. Meer informatie over het programma is te vinden op www.amsterdamworld.nl.