Op 28 november 2007 is het precies vijf jaar geleden dat Lennaert Nijgh, folkliefhebber en de vaste tekstschrijver van Boudewijn de Groot en talloze andere artiesten, overleed. Bekende liedjes als Testament, Het Land van Maas en Waal, Pastorale, Avond, Ik Doe Wat Ik Doe en Malle Babbe zijn van zijn hand. Op 26 november verschijnt een biografie over Nijgh, geschreven door Peter Voskuil.

Lennaert Nijgh was in zijn leven een groot liefhebber van folkmuziek, of ‘geitenneukersmuziek' zoals hij dat zelf placht te noemen. In de Waag in Haarlem maakte hij via artieste Cobi Schreijer voor het eerste kennis met die muziekstroming en zijn liefde voor folk werd in de jaren die volgden alleen maar groter en groter tot aan het bezetene toe. In de jaren zeventig werd in Haarlem het folkcafé De Teerling opgericht. Lennaert was er niet weg te slaan en verzorgde tijdens live-optredens het geluid. Tijdens die optredens leerde hij ook verschillende buitenlandse folksingers persoonlijk kennen. In de loop der jaren groeide hij uit tot een wandelende encyclopedie op het gebied van folkmuziek. Het was een invloed die zich ook steeds nadrukkelijker in Nijghs werk als tekstdichter ging manifesteren. Kwam in het begin zijn liefde voor folk voornamelijk tot uiting in de liedjes die hij schreef voor Cobi Schreijer, later werd Nijgh manager van folkgroep CCC Inc., maakte hij een lp met volksmuziek en shanties met Astrid Nijgh (De Razende Bol) en werkte hij een lp lang samen met Fred Piek (ex-Fungus).

Het boek Testament, leven en werk van Lennaert Nijgh verschijnt op 26 november a.s. en is vanaf heden via internet te bestellen: www.lennaertnijgh.nl/biografie.html.