Vanaf 22 november is Bright Blue Gorilla weer in Nederland te zien en te horen. Muzikanten, acteurs en filmmakers Michael Glover en Robyn Rosenkrantz besloten in 1990 het roer om te gooien, ze zegden hun baan op verkochten alles behalve hun gitaar en reisden de wereld over. Twee jaar geleden brachten ze de film Sister Sarah's Sky uit, nu is er een nieuwe: The Mind of Henry Lime. Via e-mail stelden we het paar enkele vragen.

robyn rosenkrrantz en michael glover
Robyn Rosenkrantz en Michael Glover

FF: De muziek bij de nieuwe film is naar ik aanneeem van eigen hand, kunnen jullie daar iets over vertellen, en misschien ook nog wat over de inhoud van de film?

Robyn:
Ik ben dol op het proces en de uitdaging van het maken van filmmuziek. Als je de beelden ziet krijg je inspiratie voor de sfeer van het lied en de teksten. We hebben Time To Be Happy in India geschreven. Dit nummer is te horen aan het eind van de film. We waren 45 dagen op de Andaman eilanden om liedjes te schrijven en het script af te maken. We kochten een goedkope, funky, Indiase gitaar en schreven op het strand. Dat was een inspirerende omgeving. Terwijl Michael wat veranderingen aanbracht in het script las ik de tekst in een hangmat met uitzicht op de oceaan en dronk kokosmelk, zoals ik al zei, een heel inspirerende omgeving!

Michael:
Over The Mind of Henry Lime... Henry Lime leeft een rustig leven, alleen in zijn kleine huis in Beverly Hills, kijkt veel televisie en eet junk food. Hij is gewend aan dit eenzame leventje thuis, maar op zijn werk gaat het niet goed (Henry verkoopt veiligheidshekken aan de rijke beroemdheden in Beverly Hills). Jarenlang was hij een topverkoper, maar de laatste tijd kan hij niet slapen, heeft een slecht geheugen en kan hij niks meer verkocht krijgen. Hij ziet een reclamespot voor een nieuwe slaappil: Lazarine. Het werkt perfect, met een kleine bijwerking: een hallucinatie die Amanda heet. Ze verschijnt en wil maar niet weggaaan, besloten als ze is om Henry te helpen, ongeacht de moeilijkheden die ze daarmee veroorzaakt.

FF: Zijn er plannen om een nieuwe cd uit te brengen of willen jullie films blijven maken en daarvoor muziek schrijven?

Robyn:
We blijven zowel nieuwe cd's als nieuwe films maken. Soms zullen we een soundtrack uitbrengen. Muziek en film passen heel goed bij elkaar. Vooral omdat we nu met onze films kunnen toeren, en een concert kunnen doen in de bioscoop voor we de film laten zien. Onze jongste cd, Gorilla's Go Hollywood [uit 2005, red.], is een verzameling liedjes die we schreven voor film, theater en TV.

Michael:
De combinatie van film en muziek is iets dat we erg graag doen. Het is heel leuk om die twee elementen bij elkaar te brengen, en we krijgen geweldige reacties.

FF: Aangezien jullie regelmatig in Nederland toeren, hoe zijn jullie ervaringen met het Nederlandse publiek?


Robyn:
We vinden het altijd geweldig om in Holland te toeren. Het publiek is altijd vriendelijk, en waardeert ook wat we doen. Nederlanders zijn zo goed in Engels dat ze onze teksten echt snappen. Ze zijn ook eerlijk in hun 'feedback', dat is heel goed, ze zijn niet bang om te zeggen wat ze denken. Het is tijdens de vele jaren onderweg een tweede thuis voor ons geworden, we woonden zelfs een jaar in Utrecht en spreken een klein beetje Nederlands.

Michael:
We begonnen in Holland in 1990 en daar zullen we altijd bijzondere herinneringen aan bewaren. We vinden het geweldig om er te toeren, elke keer weer.

FF: Willen jullie zelf nog iets toevoegen?

Michael:
We zijn blij dat we muziek en films kunnen maken, en de wereld rondreizen om op te treden en de films te laten zien. Het is een geweldig leven en we voelen ons dan ook de gelukkigste Gorilla's ter wereld!

Robyn:  
We hebben goede vrienden gemaakt over de hele wereld, en we voelen ons overal thuis. Dat maakt ons de rijkste Gorilla's ter wereld! We zijn dankbaar voor alle liefde en steun die we hebben gekregen. It`s been a blessed and magical life!

The Mind Of Henry Lime heeft de prijs voor beste komedie gewonnen op het SMTV filmfestival in Bombay en heeft Nederlandse ondertitels. De dvd zal tijdens de tour verkocht worden.

bright blue gorilla
Bright Blue Gorilla, foto Ronald Rietman

Tourdata november/december 2007:
donderdag 22 november 2007 - 20.00 uur
Filmhuis Movie W, Wageningen
The Mind of Henry Lime vertoning & BBG concert

vrijdag 23 november 2007 - 20.00 uur
Fantasio Amsterdam, Amsterdam
Bright Blue Gorilla concert met lokale Amsterdamse muzikanten.

zaterdag 24 november 2007 - 20.00 uur
Parkfilmhuis
Alphen aan den Rijn , Netherlands
The Mind of Henry Lime Screening & BBG concert

maandag 26 november 2007 - 20.00 uur
Meneer Frits, Eindhoven
Hoek Markt / Jan van Lieshoutstraat
The Mind of Henry Lime vertoning & BBG concert
www.advanmeurspresenteert.nl

dinsdag 27 november 2007- 20.00 uur
Koornbeurs, Delft
The Mind of Henry Lime vertoning & BBG concert

woensdag 28 november 2007
filmhuis De Keizer & Burgerweeshuis Present
The Mind of Henry Lime vertoning & BBG concert
filmhuis de Keizer:  Keizerstraat 78
7411 HH Deventer
www.filmhuisdekeizer.nl

donderdag 29 november 2007 - 22.00 uur
Bunker, Gemert
Concert met Ad van Meurs

zaterdag 1 december 2007 -  20.30 uur
Filmtheater Hilversum
Luitgardeweg 10, Hilversum
The Mind of Henry Lime vertoning & BBG concert

zondag 2 december 2007 - 19.00 uur
Splinter, Venlo
The Mind of Henry Lime vertoning & BBG concert

donderdag 6 december  2007
BARE BONES ACOUSTIC CAFE
Spoorzoeker, St. Pancras
Concert

Voor meer informatie over Bright Blue Gorilla Music & Movies ("Remain Calm... Share Your Bananas...") zie: www.brightbluegorilla.com.