Vandaag, donderdag 10 september 2009, is een documentaire van Rogier Kappers over de Amerikaanse musicoloog en folklorist Alan Lomax (1915-2002) te zien op de Belgische tv-zender Canvas. De uitzending begint om 23:30 uur.

Een groot deel van zijn leven reisde Alan Lomax met zijn bandrecorder de wereld rond, op zoek naar de mooiste volksliedjes. Lomax nam liedjes van gewone mensen op die zich met hart en ziel gaven voor zijn microfoon. In radioprogramma's waarschuwde hij ervoor dat we in snel tempo oeroude zangtradities aan het verliezen zijn.
 
Cineast Rogier Kappers bezoekt de 86-jarige Lomax een jaar voor zijn dood. Maar de man kan niet meer spreken omdat hij geveld is door een hersenbloeding. De filmmaker besluit op zoek te gaan naar de mensen wier muziek Lomax vijftig jaar daarvoor opnam.

In deze gepassioneerde en muzikale roadmovie komen we er langzaamaan achter waarom volksmuziek zo mooi kan zijn en wat de legendarische Lomax ooit bezield moet hebben. De documentaire werd onderscheiden met een Gouden Kalf voor de beste documentaire op het Nederlands Film Festival 2005.

Zie ook: www.canvas.be.