Corsicaanse muziek van L'Alba dinsdag op radio 4FM

De NPS lanceert, net als vorig seizoen, samen met Vredenburg de serie Grand Tour Middellandse zee. Dit jaar gaat de tour langs Corsica, Calabrië, Napels, Sardinië. Vanavond (di 26/10) wordt muziek van Corisca door de groep L'Alba uitgevoerd op radio 4 FM tussen 23:00 en 24:00 uur. I Muvrini is ongetwijfeld de bekendste vertegenwoordiger van Corsicaanse traditionele zang. Waar deze groep de commerciële weg is ingeslagen, zijn er op Corsica zelf nog tal van groepen die de pure meerstemmige Corsicaanse samenzang brengen, zoals L'Alba uit Calvi.
Deze groep is ontstaan door de gezamenlijk liefde van de leden voor de polyfone zang uit Corsica. Van alle jonge formaties uit Corsica is de groep L’Alba uit de stad Calvi het meest gepassioneerd. De meeste leden traden al als kind toe tot de Broederschappen van de St. Antoine Abbé de Calvi en de St. Erasme van dezelfde stad, en op die manier maakten ze kennis met de geheimen van de polyfone zang van het eiland.

Paghjella
Uit de traditionele zangtraditie van Corsica komt de paghjella, het polyfone lied bij uitstek. In het repertoire van L'Alba krijgt een aantal traditionele muziekinstrumenten ook een plaats. Instrumenten zoals de cetera (een 8-dubbelsnarige luitmandoline), de cialambella (enkelriet houtfluit) en de pirulla (herdersfluit) worden soms solo gebruikt, maar ook in combinatie met andere instrumenten zoals de basklarinet, gitaar, viool of mandoline. De groep L’Alba voert niet alleen het traditionele repertoire uit, maar creëert ook zelf nieuw repertoire, geënt op de muzikale tradities van het eiland.

Klagelijk
Het Corsicaanse volk kent een zeer lange geschiedenis van verzet tegen verschillende bezetters. Deze bewogen geschiedenis heeft zijn stempel gedrukt op de tradities en muziek van de Corsicanen. Het leed neemt hierin misschien de belangrijkste plaats in, maar ook de heldendaden in de verhalen van verzet krijgen hun plek. De stem is het voornaamste instrument. De zang is vrij klagelijk, maar ook strijdlustig. Corsicanen zijn over het algemeen zeer gelovig en vrijwel allemaal rooms-katholiek. Iedere kerk heeft zijn eigen Broederschap die tijdens de religieuze feestdagen voor de gezangen zorgt. Het zijn de oudere leden die aan de jongeren de kunst van het polyfone (meerstemmig) zingen doorgeven, zonder dat er partituren aan te pas komen. Alle liederen worden in het Corsicaans gezongen. Op Corsica is Frans inmiddels formeel de belangrijkste taal geworden. Echter, voor een groot deel van de bevolking blijft Corsicaans de voertaal, en de enige taal waar ze hun emoties en gevoelens in kunnen uitdrukken.

L’Alba bestaat uit:
Cedric Savelli en Jean François Vega (cetera, viool, mandoline, gitaar, zang), Jean Sebastien Orsini (zang), Stéphane Serra (zang), Thomas Moscardini (percussie), Franck Nello-Acquaviva (percussie), Eric Ferrari (basgitaar), Sébastien Lafarge, Ceccè Guironnet (traditionele fluiten, klarinet, basklarinet, zang).
Dinsdag 26/10, Radio 4 FM 23:00-00:02 uur. Samenstelling Gustavo Pazos Conde.

Ierse muziek op Radio Rijnwoude

Er is een nieuw programma met Ierse muziek op Radio Rijnwoude, het lokale station voor de inwoners van Benthuizen, Hazerswoude en Koudekerk aan den Rijn.

Elke donderdagavond tussen 21.00 u. en 23.00 u. draait Wim van Gent (Ierlandliefhebber uit Koudekerk aan den Rijn) allerlei soorten muziek uit Ierland. Volgens Van Gent is het niet erg waarschijnlijk dat hij vaak zoiets als U2 draait, dat is niet zijn ding. Wat er dan zoal wel aan bod komt: Willie Clancy, Paddy Keenan, Noel Hill, groepen als The Dubliners, The Chieftains, The Fureys en De Dannan, zangeressen en singer-songwriters zoals Mary Black (persoonlijk favoriet van Wim van Gent en haar Song for Ireland is de herkenningstune van het programma), Maura O'Connell, Eleanor Shanley, Dolores Keane en Eleanor McEvoy. Ook The Corrs, Van Morrison en Sinéad O'Connor staan op het lijstje. Minder bekende namen zullen ook een kans krijgen in het programma.

Song from Ireland is voor de ontvangers van Radio Rijnwoude te beluisteren via 106.5 FM of via de kabel 103.4. Voor de overige luisteraars is er de website www.omroeprijnwoude.nl, waarop ook de playlist van het programma te zien is na de uitzending.