ad van meurs - married to the song, lyrics 1990 - 2017
Ad van Meurs - Married To The Song, lyrics 1990-2017 - Woord in Beeld

Op 10 november 2017 overleed Ad 'The Watchman' van Meurs na een slopende ziekte. Tot op het laatst bleef zijn gitaar in de buurt van zijn (ziekenhuis-)bed staan, de muzikant in hart en nieren speelde graag als dat enigszins mogelijk was. Wat hij nalaat is zijn muziek, een groot deel van zijn repertoire is inmiddels te vinden op Spotify. Werk van The Watchman, Folk Survival Club, zijn twee Nederlandstalige albums die hij onder zijn eigen naam uitbracht en nummers die hij schreef voor de formatie NO blues.

Zijn weduwe Ankie Keultjes vertelde onlangs in een interview in het ED dat ze niet denkt dat er nog een album met onuitgebrachte nummers zal verschijnen, "want de meeste nummers van Ad zijn op cd verschenen. Maar ik heb nog wel live-materiaal. Zo zijn in café Wilhelmina veel optredens van The Watchman opgenomen. Ik kan me voorstellen dat er ooit een cd-box met live-opnames gaat verschijnen, maar het wordt 'n heel karwei. Daar kom ik voorlopig niet aan toe."

En inderdaad, ze heeft niet stilgezeten afgelopen tijd, zo heeft ze de organisatie en presentatie van de reeks Ad van Meurs presenteert... op de maandagavonden in Meneer Frits overgenomen (het komende seizoen is al helemaal ingevuld), ze stelde voor Naked Song een prachtig eerbetoon aan Ad samen, waaraan een twintigtal muzikanten hebben meegedaan en op dat festival werd ook nog een boek gepresenteerd, Married to The Song, lyrics 1990-2017. Er is gekozen voor de teksten die Ad van Meurs maakte vanaf de tijd dat hij als singer-songwriter door het leven ging, van zijn debuutalbum The Watchman tot de laatste plaat Dorset Moon en wat daartussenin zoal op zijn pad kwam.
 
De liedteksten worden voorafgegaan door een paar inleidende stukjes, fijne herinneringen van muzikale vrienden zoals producer Earl Willis uit Texas, gitarist Gene Williams uit Oklahoma, Nederlandse singer-songwriter Jeroen Kant en de in Eindhoven woonachtige Ier Joe Salmon. Maar ook een mooi carrière-overzicht (zowel in het Nederlands als het Engels) door Thei Hoeymakers, die helaas ook is overleden onlangs, liner notes van Joe Boyd (die hij schreef voor het album Narcisse uit 1992), een stukje van Frank Veenstra van Muziekgebouw Eindhoven over zijn samenwerking met Ad en de columns die hij schreef (waarvan er twee zijn opgenomen in het boek) en mooie persoonlijke getuigenissen van dochter Hebe en weduwe Ankie Keultjes, die dit boek samenstelde.

Tussen al die woorden zijn heel veel zwart-wit foto's gevoegd, albumhoezen, bandfoto's, beelden uit Amerika of kiekjes van thuis, bijzonder is natuurlijk die ene waarop Van Meurs samen met Townes Van Zandt staat, de legendarische singer-songwriter die bij hem thuis overnachtte als hij op tour kwam. Producer Earl Willis zet Van Meurs zelfs op een lijn met onder meer Jack Clement, John Prine, Guy Clark en dus ook Van Zandt: "I think that his work is as good as that of any of the songwriters I've known, and that includes TVZ. I hope that, like Townes, Ad will gain recognition posthumously far beyond that which was accorded while he was living."

Hoe goed dat werk is kun je natuurlijk nog steeds horen op de diverse albums van The Watchman, Folk Survival Club, Very Girls of NO blues, en als je wilt weten wat voor man Ad van Meurs was is het aan te raden om eens aandachtig naar zijn teksten te luisteren. Want daarin stopte hij zijn zieleroerselen, soms filosofisch, soms vrij autobiografisch, zoals op zijn Nederlandstalige albums waarop hij onder meer beschrijft hoe hij de blues leerde spelen van een Indo, wat Amerika en zijn vrienden daar voor hem betekenen, en hoe hij muzikaal werd geïnspireerd door zijn bezoeken aan Pauwkes in Beek en Donk. Maar ook in het Engels schreef hij over wat hij meemaakte, of het nou ging over een kapotte auto waardoor de nacht in een goedkoop motel bij de Niagara watervallen moest worden doorgebracht (St. Catharine's, van Broken Lock And Rhyme, 1996), over Oostende, waar hij elke zomer naar toe ging en dat in verschillende liedjes terugkomt, o.a. Ostend (Carnival Of Circumstance, 2002), tot het Gemerts volkslied dat hij gebruikte voor Time To Travel (Dorset Moon, 2016).

De titel Married To The Song is ontleend aan het gelijknamige nummer van Peaceful Artillery (1994):

Drinking, walking, man to talking
Laugh to cry, laugh to live
Laugh to die, laugh to give
And I know that we're married to the song

Getrouwd met het lied, het vat het leven van Ad van Meurs prima samen. Married To The Song is een fraai, met liefde samengesteld handzaam boekwerkje geworden. Zonder de bijbehorende muziek, maar die vind je in je eigen cd-collectie of (voor een groot deel) op Spotify. Zet cd's of stream aan, hou het boek bij de hand en dat levert samen toch algauw een paar uur luister- lees- en kijkplezier op.

Mirjam Adriaans

Het boek is rechtstreeks te bestellen bij Ankie Keultjes via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.