Honderd jaar Bloomsday gevierd in Groningen

In zijn meesterwerk "Ulysses" beschrijft de Ierse schrijver James Joyce één dag (16 juni 1904) uit het leven van Dubliner Leopold Bloom. Wereldwijd wordt al jarenlang op deze datum stilgestaan bij het leven en werk van James Joyce en zo ook in Groningen. De initiatiefgroep "Bloomsday in Groningen" viert, i.s.m. filmtheater Images en het Kunstencentrum Groningen, deze 100e 'verjaardag' van Bloomsday woensdag 16 juni met een feestelijk cultureel programma m.m.v.
* Kevin Mullins: deze Ierse literatuurkenner verzorgt een korte lezing over 100 jaar Bloom * Zangeres Monique de Adelhart Toorop zingt,begeleid door pianiste Marieke Snijders, gedeelten uit haar nieuwe programma met teksten van Joyce op muziek van Rudolf Mengelberg en Toon Vandevorst
* Performing poet Sieger M. Geertsma en muzikant Roelof J.J. Hartholt presenteren hun visie op James Joyce
* Dan is er ook de Nederlandse première van de film "Bl,.m" van regisseur Sean Walsh !! Bl,.m ( spreek uit als "Bloom") is geschreven en geregisseerd door Sean Walsh en is vorig jaar op locatie in Dublin opgenomen. Deze verfilming, met diverse bekende acteurs, blijft grotendeels trouw aan Joyce's meesterwerk. De regisseur streeft ernaar met deze film het toch vrij ontoegankelijke boek, een nog grotere bekendheid te geven. Hij doet dit door de menselijkheid en humor van het boek te laten zien en de stijlvormen en trucs te tonen die Joyce gebruikt. Joyce's voorliefde voor ongewone typografie verklaart tevens de keuze voor de ongewone spelling van de filmtitel.
* Na de film is er een afterparty met Ierse drankjes en hapjes,traditionele Ierse muziek en Joyce op zien Grunnegers met Joyce-kenner Henk Scholte.

Datum: woensdag 16 juni. Plaats filmtheater Images, Poelestraat 30, Groningen telefoon 050 -3120433. Aanvang 19.00 uur. Entree € 14,50 (kassa), € 15,00 (reserveringen) de entreeprijs is inclusief een Iers drankje en passende hapjes na afloop.