"Liam O'Flynn, gehoord in het Muziekcentrum, Eindhoven op zaterdag 2 maart.
Meester-piper Liam O'Flynn is een genie op de uillean pipes. Hij heeft in Leo Rowsome, Willy Clancy en Seamus Ennis dan ook grote leermeesters gehad. Maar die zouden absoluut not amused geweest zijn met O'Flynns té gladde aanpak."
Op 15 maart 2002 waren dit de beginregels van het eerste artikel op Folkforum, geschreven door huidig recensent Henk op initiatief van fotograaf Martijn Lieffers, die de site bouwde.

Dat betekent dat Folkforum vandaag, 15 maart 2007 het eerste lustrum mag vieren, en naar aanleiding daarvan volgen hieronder enkele bijdragen over het begin en over verslaggever van het eerste uur Henk. We vonden Martijn Lieffers bereid om het begin van Folkforum te beschrijven. Martijn is verantwoordelijk voor de websites www.folkfoto.nl en www.rockportaal.nl, en is natuurlijk nog steeds actief als fotograaf, o.a. voor New Folksounds en Kink FM.

"Ik zat al een tijdje met de gedachte om een website over muziek te gaan maken waardoor ik weer concerten kon gaan fotograferen. Ik wist alleen niet over welke muziek. Daarbij komt ook dat ik zelf niet goed kan schrijven, dus ik moest daar iemand bij hebben. Toevallig hoorde ik dat Henk al een tijdje rondliep met het idee om een website over Folkmuziek te gaan maken waarop hij zijn mening over Folkmuziek met anderen kon delen. Ik heb het er toen met Henk over gehad en onze ideeën sloten precies op elkaar aan."

"Henk kon alleen geen website maken en dus heb ik de website qua vormgeving en het html gedeelte gemaakt. Henk wist nog helemaal niets van html dus ik heb hem dat geleerd. Hij bleek een snelle leerling te zijn ;o)) want ik had maar drie uur nodig om hem uit te leggen hoe hij artikels en plaatjes moest bewerken, plaatsen en uploaden.
Nadat ik Henk had uitgelegd hoe hij de website moest updaten heb ik Henk niet veel meer mee hoeven helpen. Het updaten ging super goed. We kregen ook steeds meer bezoekers. Het eerste half jaar (als ik me niet vergis) hebben we op de ruimte van mijn internetprovider gedraaid. Daarna zijn we overgestapt naar een eigen domein met ruimte. Erg veel reclame hebben we niet hoeven maken. We hebben alleen een keer op Folkwoods door Henk zelfgemaakte flyers uitgedeeld en verder was het voor zover ik me kan herinneren alleen maar mond tot mond reclame en google die onze website erg goed kon vinden."

Assie Aukes is o.a. programmeur bij Odeon in Zwolle en al jaren folkliefhebber. Hij verslaat vooral concerten in het noorden van ons land en is daarnaast een vaste leverancier van cd-recensies voor Folkforum.

"Ik leerde Henk kennen op het folkfestival van Dranouter. Met die markante kop en  weelderige bos witte haren zie je hem ook niet snel over het hoofd. In die tijd kwam hij als verslaggever van het Eindhovens Dagblad, naar ik meen. Het duurde wel een paar jaar voor we echt met elkaar in contact kwamen. Dat moment kan ik me nog goed herinneren. Het was na het festival van 1999. Op maandagochtend tijdens de terugreis kwamen we Henk en zijn vrouw Han tegen in een wegrestaurant waar we met sterke koffie onze lichamen weer bij positieven probeerden te krijgen. De avond ervoor werd ik door een of andere malloot van de bewakingsdienst tijdens het concert van Afro Celt Sound System uit de frontstage verwijderd.  Henk, die alles gezien had,  kon daar die maandagmorgen nog hartelijk om lachen..."

"Een paar jaar later kon ik lachen, toen Henk en Han midden in de blubber op de parking kampeerden en tractoren vervaarlijk langs hun tentje moesten manoeuvreren om vastzittende auto's uit de modder te bevrijden. Het was dan ook de laatste keer dat Henk en Han kwamen kamperen. Een jaar later hadden ze een comfortabel optrekje in Dranouter dorp weten te bemachtigen. Zeker niet alleen uit luxe, maar fysiek ook meer dan noodzakelijk. De 30ste editie van 2004 was de laatste keer dat Henk en Han het folkfestival van Dranouter bezochten. Lichamelijk gezien moest Henk een stapje terug doen. Hij wordt gemist daar, want zijn analyses, onder genot van een lekker glas rode wijn in de vip-bar, waren altijd interessant en onderhoudend."

"Folkforum was toen allang in leven geroepen. Ik leerde de site kennen, omdat ik een mailtje ontving dat de site ‘on line' was. In eerste instantie had ik niet in de gaten dat Henk de initiator was, want laten we eerlijk zijn, er lopen nogal wat mensen met de naam Henk rond in ons landje. Ik reageerde vrij in het begin op een artikeltje en kreeg dus door wie de echte Henk en Paul waren. Aangezien de site medewerkers uit Noord-Nederland ontbeerde, kreeg ik het verzoek om ‘ook eens wat te schrijven'. Volgens mij was m'n eerste bijdrage een stukje n.a.v. het overlijden van de Ierse grootmeester op de piccolo, John Doonan. (Het zou trouwens ook wel eens de geschiedenis van het jubilerende Tsjoch-festival kunnen zijn...) Sindsdien probeer ik in ieder geval de activiteiten in Noord-Nederland voor Folkforum te verslaan. Hoofdredacteur is hij allang niet meer, maar Henk laat zich gelukkig nog steeds van zijn beste kant zien als recensent en verslaggever. Zijn initiatief van 5 jaar geleden is een schot in de roos gebleken en daar wil ik hem graag voor bedanken."

Bert Spin is accordeonist van Dommelvolk en heeft een webdesignbedrijf (www.bertspin.nl). Hij bouwde in 2004 de site om naar de huidige vorm.

"Henk en ik kennen elkaar al weer een tijdje. Het zal eind jaren zeventig geweest zijn dat ik hem tegen het lijf liep omdat we in dezelfde wijk woonden. Henk kende mij al langer, vanwege mijn aandeel in de groep Dommelvolk. We mochten graag onder het genot van een biertje de laatste roddels uitwisselen in ons buurtcafé, het café van het Karregat."

"Midden jaren tachtig ging Dommelvolk ter ziele, ik verhuisde uit de wijk, en verloor Henk uit het oog. Wat de folkmuziek betreft begon voor mij een stille periode. Naarmate de jaren vorderden richtten de activiteiten van mijn ontwerpbureautje zich steeds meer op internet. Het internet waar ik zo af en toe eens op zoek ging om uit te vinden hoe het nu inmiddels stond met mijn muzikale collega's. Niet zo veel over te vinden, bleek. Nog niet. Wel kwam ik tot vervelens toe steeds weer uit op een website genaamd folkforum.nl. Als je daar eenmaal in zat was je weliswaar wel op de hoogte, maar ook meteen de weg kwijt. Keuzemenu's veranderden zomaar terwijl je aan het surfen was, pagina's van een paar meter verticaal waren geen uitzondering, en lekker snel ging het ook niet. Als webdesigner keek ik wel eens in de broncode, en ik moet zeggen die was wel even schrikken. Met de ruimte die 1 pagina folkforum in beslag nam kon ik een hele website bouwen. Wie er achter de website zat stond nergens vermeld, maar wel kwam je overal de naam Henk tegen. Toen ik eens opzocht wie de eigenaar van de domeinnaam was kwam ik een heel bekende naam tegen: Henk! Maar het allereerste begin van folkforum.nl heb ik dus eigenlijk gemist."

"Toen het Henk later nogal boven zijn hoofd begon te groeien, heb ik gemeend de hele website maar eens beter toegankelijk te maken. Niet alleen voor de gebruiker, maar ook voor de auteurs. Het hele voortbestaan stond op losse schroeven, en het zou zonde zijn om te stoppen. Zelf heb ik het weer druk druk druk, en ben ik niet zo'n schrijver, maar ik probeer toch tussen de bedrijven door e.e.a. binnenkort weer te upgraden. Het moet toch het nederlandse naslagwerk van de folk blijven. Op het moment dat ik dit schrijf zitten we op 8179 berichten en 1753 weblinks, dus tel uit je winst. Een gemiddelde van 4,5 bericht per dag, weekeinden incluis. Ik hoop dat ik nog lang mijn steentje  bij mag dragen, en dat ik er wat meer tijd voor vrij kan maken. Samen met de redactie, en dan met name Ronald en Mirjam, die net als Henk ongelooflijk veel werk verzetten, moeten we folkforum.nl nog lang in stand kunnen houden..."

Kim meldde zich in 2004, zij woont al enige tijd in Dublin, muziekstad bij uitstek en werkt mee aan de agenda.

"Ik kwam in aanraking met Folkforum ergens halverwege 2003, omdat ik concertverslagen aan het zoeken was van bepaalde optredens en ik was zeer verrast over de hoeveelheid infomatie die ik er toen al kon vinden. Een aantal keer heb ik ook concertaankondigingen naar (naar later bleek) Henk gestuurd, zeker ook omdat ik het internet als medium een ijzersterk middel vind. Toen er halverwege 2004 een bericht op de site stond dat Henk de site alleen niet meer kon bijhouden en zocht naar vrijwilligers omdat hij er anders mee zou moeten stoppen heb ik daarop gereageerd omdat ik het zonde vond om Folkforum te zien verdwijnen. Ik had wat vrije tijd over en wilde in die tijd best uithelpen om te ondersteunen. Dit werd zeer op prijs gesteld, en samen met Bert, Ronald, Mirjam, Martijn en Henk werd er ook voor een nieuwe opzet gekozen. Ik besloot dat ik het agenda gedeelte wel voor mijn rekening kon nemen, met de kanttekening dat dit na verloop van tijd minder zou worden omdat ik emigratieplannen had naar Ierland. Dit was voor de rest geen probleem en zo gingen we aan de slag, met als resultaat het huidige uiterlijk van Folkforum!"

"Helaas doe ik momenteel minder aan de agenda dan ik zou willen, maar door het websitebouwwerk van Bert kunnen Ronald en Mirjam er zelf redelijk veel gemakkelijk inzetten. Maar op de achtergrond ben ik zeer zeker nog altijd aanwezig en als ik even tijd heb ben ik altijd erg nieuwsgierig om te weten wat er in Nederland allemaal weer gebeurd is op folkgebied. Ik ga dan meteen weer op zoek naar optredens die nog niet aangekondigd waren om ze in de agenda te zetten zodat ze niet vergeten worden!!"

Mirjam Adriaans en Ronald Rietman vormen nu de vaste redactie van Folkforum. Ronald is fotograaf en eindredacteur, Mirjam schrijft concertverslagen en cd-recensies.

"Henk, Paul en Assie hebben de folkrevival van de jaren '70 nog bewust meegemaakt, ze beschikken dan ook over een schat aan kennis over die jaren. Daarnaast hebben ze veel belangstelling voor de nieuwe ontwikkelingen, of het nou gaat om de Vlaamse revival met Laïs, Ambrozijn en balfolk of om modern Iers, zoals Lúnasa of zelfs Amerikaanse folk, herontdekt door Bruce Springsteen. Hun cd-recensies vormden voor ons een paar keer een reden om onze collectie aan te vullen met een mooi exemplaar. Bovendien zagen we Henk regelmatig bij concerten. Ronald leverde af en toe foto's aan voor Folkforum en het was dus een logische stap om bij te springen toen dat in 2004 nodig bleek. Het eerste stukje van Mirjam was een recensie van de cd Spoor, van Vals Plat. Ronald zorgde ervoor dat de artikelen die Henk mailde op de site terecht kwamen."

"In de toekomst kijken is altijd een gok, maar we hopen dat we nog heel lang door kunnen gaan met Folkforum, al was het maar omdat we zoveel positieve reacties krijgen van folkliefhebbers. De site is na de ombouw door Bert Spin in 2004 flink gegroeid en wordt nog steeds door nieuwe bezoekers ontdekt. Eigenlijk komen we nog steeds mensen te kort, en we zijn dan ook heel blij als iemand spontaan een verslagje stuurt. Gelukkig is Henk nog altijd bereid om advies te geven, en blijft hij actief met verslagen en recensies."

"Tot slot willen wij natuurlijk iedereen bedanken die op wat voor manier dan ook bijgedragen heeft aan Folkforum. Er is namelijk zoveel aanbod dat het onmogelijk is om volledig te zijn, maar door mail van attente lezers (waaronder veel muzikanten), organisatoren/programmeurs en enkele folkgerichte platenmaatschappijen kunnen we in elk geval heel veel informatie bieden."

En nu weer over naar de orde van de dag...