polkaholix - the great polka swindle
Polkaholix - The Great Polka Swindle - Westpark Music CD 87146 (distributie Music & Words)

Twee jaar geleden zetten de Polkaholix uit Berlijn de tent op zijn kop op Folkwoods. Aanstekelijk, dansbaar, en alles wordt omgezet in een polka, om steevast te eindigen met cha cha cha. Ook op de eind 2007 uitgekomen cd The Great Polka Swindle bouwen de acht Duitse heren weer een feestje. In de inlay lezen we het voorwoord van Carl Finch (van Brave Combo uit Texas, nog zo'n band met een missie om de polka te verspreiden), die ons vertelt: "Polka music can make you believe that things are not always bad and actually encourage you to stop feeling sorry for yourself."

En dat is precies wat de Polkaholix ons met hun strak gespeelde muziek proberen bij te brengen, dat deden ze al op het album Denkste! (2002) en het beproefde recept wordt verder uitgewerkt op The Great Polka Swindle. Rock, ska, folk of punk, het komt allemaal terug in de composities, de bindende factor is een flinke scheut polkasaus. Rustmomenten zijn er nauwelijks, de band dendert vlot door de 11 nummers heen. Koper (sax, trombone, trompet) en een accordeon bepalen het geluid, ondersteund door gitaar, bas en drums.

Saxofonist en zanger Andreas Wieczorek en accordeonist Jo Meyer schreven aan enkele nummers mee, verder zitten er traditionele stukken tussen en met Dziewczyna Z Chicago brengt de groep een ode aan polka koning Gene Wisniewski (1921-2002) uit Chicago. We horen nog klezmer (met klarinet) en wat andere oosterse invloeden in de Polka Kebab en een Machopolka met foute sexistische opmerkingen in Hawaii-sferen. Tot slot is er de Raumpatrouille (Orionpolka), in 1966 de tune van de televisieserie Space Patrol, die volgens de Polkaholix natuurlijk enorme kijkcijfers had juist vanwege deze polka.

Wie allergisch is voor een overdosis doorstomende vrolijkheid moet The Great Polka Swindle niet aanschaffen, het is daarentegen verplichte kost voor feestbeesten en onvermoeibare polkafans.

Meer info over de Polkaholix: www.polkaholix.de.