ton van reen, paul van loo, ivo rosbeek - 'thuis
Ton van Reen, Paul van Loo, Ivo Rosbeek - ‘thuis - Marista Music Company MCD 7558

De luistercd ‘thuis is een samenwerkingsverband tussen dichter Ton van Reen, componist Ivo Rosbeek en zanger Paul van Loo. Het in een uiterst smaakvolle hoes gestoken schijfje bevat poëzie van Van Reen, op muziek gezet door Rosbeek, deels gezongen en deels ingesproken door Van Loo.

Ton van Reen is een Brabantse schrijver, geboren in Waalwijk en vooral bekend als schrijver van jeugdboeken. Zijn meest bekende boek zal ongetwijfeld De bende van de Bokkenrijders zijn, dat enkele jaren geleden verfilmd werd als tv-serie. Hij schrijft echter sinds de vroege jaren zestig ook gedichten. Paul van Loo en Ivo Rosbeek werkten al eerder samen. Zo maakte het tweetal enkele jaren geleden met succes een theaterprogramma met Limburgse versies van liedjes van de Groninger zanger Ede Staal.

Zoals gezegd is het album ‘thuis fraai vormgegeven. Verantwoordelijk hiervoor is beeldend kunstenares Ingeborg Meulendijks die met haar sculpturale maquettes en foto's deze uitgave een speciale visuele uitstraling weet te geven. Een ding is zeker na het beluisteren van dit album. Ton van Reen schrijft prachtige gedichten. Ivo Rosbeek weet een deel van de gedichten van passende muziek te voorzien. Soms vol gearrangeerd met strijkers, maar meestal intiem gehouden, met een hoofdrol voor de prachtige klanken van de concertvleugel. Paul van Loo vertolkt de gedichten op uitstekende wijze, als zanger en als voordrager. Hij weet te overtuigen omdat hij als vocalist erin slaagt om niet de stem maar de tekst op de voorgrond te plaatsen. Persoonlijk kan ik genieten van een strofe uit het openingslied als:
Er ligt stof op de kozijnen
Zo zacht
Net zo grijs als jij en ik
Grijs en met een beetje wit
Stof waar een beetje licht in zit

In zijn gedichten weet Van Reen  een melancholische atmosfeer op te roepen, een sfeer die Ivo Rosbeek en Paul van Loo treffend hebben weten te pakken. Hoogtepunten zijn het prachtige, statige Gordijnen, het wat luchtiger Mode, dat instrumentaal wordt gedomineerd door het orgel van Rosbeek, en het theatrale Gekomen om te gaan.

‘thuis is een uitstekende aanleiding  om een groot  publiek met de poëzie van Ton van Reen  in aanraking te laten komen. Tekst, muziek en vertolking vloeien als het ware samen tot een melodieus geheel, dat helaas maar 31 minuten duurt.

Assie Aukes - waardering: 8