inlaw sisters - robbing the devil
The Inlaw Sisters - Robbing the Devil - www.inlawsisters.com

Er zijn van die albums die het moeten hebben van mond op mond reclame. Zo'n album dat een lange aanlooptijd nodig heeft, maar hoe dan ook zijn weg naar de liefhebbers zal vinden. Zo'n plaat is ongetwijfeld Robbing the Devil van het Nederlandse duo The Inlaw Sisters. Het schijfje is al een tijdje uit, al sinds najaar 2008, maar ik ontdekte het pas een tijdje geleden.
Monique Neuteboom en Anneke van der Poll zijn schoonzussen, dus de naam van het duo lag voor de hand en bekt goed. Het duo maakt old-time music uit de Amerikaanse Appalachen en doet dit op zo'n manier dat je het idee hebt dat de muziek daar zo geklonken moet hebben. Om zich de typische zangharmonieën eigen te maken, trok het tweetal naar Amerika en liet zich onderrichten door o.a. een coryfee als Ginny Hawker. Het duo werd tijdens de opnamen van het album in de Verenigde Staten bijgestaan door de Amerikaanse muzikant Dirk Powell, een autoriteit op het gebied van de old-time music. Samen met gitarist Sam Broussard voegde hij enkele partijen toe op banjo, viool en mandoline, produceerde het album, maar hielp vooral het tweetal zijn eigen weg in de muziek te vinden.

De Amerikaanse Appalachen was en is nog steeds een ruig en woest gebied. Met een lage bevolkingsdichtheid is het geen rijke streek en veel vertier was er in vroegere tijden waarschijnlijk niet, dus schaarde de familie zich op de veranda rond de enkele beschikbare instrumenten en zong met elkaar de liedjes die ze al jaren kenden. Naast de nodige moordballaden zaten daar ongetwijfeld ook religieuze liederen tussen.
Dit beeld wordt door The Inlaw Sisters in hun benadering van de old-time music perfect gevat, het duo benadrukt met de uitgekiende summiere instrumentatie als het ware de eenvoudige afkomst van de muziek. Met Rose Connoley, Pretty Polly en Guide Me, O Thou Great Jehovah vinden we prachtige voorbeelden van zowel de moordballaden als de religieuze liederen op het voorbeeldige Robbing the Devil. De intimiteit van de liederen, maar vooral de prachtige samenzang van de dames maken het beluisteren van dit album tot een waar genoegen. Zelden zal in Nederland een dergelijk eerbetoon aan de muziek uit de Appalachen op zo'n integere wijze gestalte gekregen hebben.

Assie Aukes    -    waardering: 8,5