fernhill - canu rhydd
Fernhill – Canu rhydd - Disgyfrith cd02 – www.fernhill.info

Onlangs speelde Fernhill op de Keltische avond in schouwburg Odeon in Zwolle. Het publiek beloonde het optreden met een staande ovatie, maar een toegift werd de band helaas niet gegund. Deze afloop van het concert is waarschijnlijk exemplarisch voor de status van deze Welshe band. Muziekliefhebbers onderkennen de erudiete kwaliteiten van de groep, vluchtige luisteraars bestempelen  de muziek van de band vaak als vermoeiend en langdradig. 
Het nieuwe album Canu rhydd zal in deze situatie waarschijnlijk geen verandering brengen. De trouwe schare liefhebbers, die de groep al sinds jaar en dag volgt, zal van dit album smullen. Mensen die van doorsnee Keltische muziek houden, zullen dit product achteloos opzij leggen.
Dat is erg jammer, want op Canu Rhydd valt erg veel te genieten. De acht, inderdaad breed uitgesponnen, liederen laten Fernhill op de top van zijn kunnen horen. Op het vorige album Na Prádle was Fernhill als trio te horen, maar zangeres Julie Murphy, gitarist Ceri Rhys Matthews en trompettist Tomos Williams hebben inmiddels versterking gekregen van violiste Christine Cooper.
Middelpunt van het stemmige geluid van Fernhill blijft echter de ongelofelijk mooie stem van Julie Murphy. Zonder enige spoor van pathos zingt zij de liederen kristalhelder en zuiver in die voor mij onnavolgbare Weshe taal. In een woord schitterend! Christine Cooper en Tomos Williams meanderen smaakvol rond die stem op viool en trompet, terwijl Ceri Rhys Matthews op gitaar voor een constructieve basis zorgt. 
Voor Canu Rhydd put de groep voor een deel uit werk van onbekende auteurs, maar ook bekend Engelstalig repertoire komt langs. Zo werd het stemmige When I was in my prine al in de jaren zestig door Pentangle en Shirley Collins opgenomen. (Down in yon)Forest wordt rond kerst nog vaak in Engeland gezongen en is o.a. op het repertoire van Coope, Boyes & Simpson te vinden. Fernhill weet deze bekende songs toch weer een geheel eigen geluid mee te geven. 
Fernhill is niet vies van invloeden van elders, getuige het verrukkelijke intermezzo in Diddan in de vorm van Plac’h landedo van de Bretonse dichter-zanger Bernez Tangi en Matijs van de Vlaamse groep Naragonia. Naragoria-leden Pascale Rubens en Toon van Mierlo wisten zelf op Folkroddels.be te vertellen dat een project met Fernhill voor dit jaar in het verschiet ligt.
Met Canu Rhydd levert Fernhill in ieder geval weer een kwaliteitsproduct af zoals de liefhebbers dat al jaren van deze groep gewend zijn. Het zou fijn zijn dat de groep nu eens zou doorstomen naar een grotere bekendheid. Gezien de kwaliteiten van dit album zou dit niet meer dan verdiend zijn!

Assie Aukes

Voor de nieuwsgierige lezers is het interessant om te weten dat Fernhill zaterdag 19 maart a.s. een eenmalig concert in ons land geeft, en wel in Den Boogaard in het Brabantse Moergestel. Voor verdere informatie kunt u terecht bij www.inoisterwijk.nl/groetenuitoisterwijk/.