kapriol'! - ridderspoor
Kapriol'! - RidderSpoor - www.kapriol.org

Nadat ze op Aventur' (2009) balfolk melodieën combineerden met esperanto liedteksten duikt Kapriol'! op hun nieuwe album RidderSpoor in de Nederlandse traditie. Dat levert aardige titels op, zoals Barend Bouree, Watergruwel, Fryske Polska of Visstick Jig, maar ondertussen blijft de groep wel hun bekende frisse geluid behouden.

De bezetting blijft dezelfde, met als rode draad de fijne samenzang van Marita Kruiswijk (fluiten, schalmei) en Marian Nesse (accordeon, draailier), aangevuld met het instrumentarium van Rutger Dijkstra (bas, gitaar, viool, mandoline, zang) en Ad Bos (cajón en andere slaginstrumenten, toetsen, zang).

De verdeling traditioneel / eigen werk is bijna half om half, met name Nesse en Kruiswijk schrijven en arrangeren. Net als op de vorige plaat geeft het kwartet graag een eigen draai aan de traditie, en daar beginnen ze maar meteen mee in openingsnummer Barend Bouree (Nesse) dat versierd wordt met zinderende flamenco-invloeden. Het afscheidslied Droeve Sanghe mag dan uit het Antwerps Liedboek afkomstig zijn, het kreeg een Corsicaans meerstemmig zangjasje aangemeten. Zonder meer vrolijk is het accordeonspel in de Slotmadlot (twee composities uit het Friese Liedboek van Visser) die vervolgens nog een Caribisch aandoend uitbundig intermezzo op fluit herbergt. In de Visstick Jig (Dijkstra) wordt de bas ronduit hypnotiserend terwijl vervreemdend getinkel allengs de bijna psychedelische sfeer bepaalt. 

Op de meeste stukken kan gedanst worden, Kapriol'! richt zich dan ook zowel op luisteraars als op dansers. De composities op RidderSpoor zijn diep geworteld in de Nederlandse traditie, die een heel nieuw leven krijgt door de speelse uitvoering.

Mirjam Adriaans