Harold K - Mengsmering - Cracking Chair Productions

Harold K (Konickx), geboren in Sittard (1977) woont in Utrecht. Hij treedt sinds 2002 op als zanger/liedjesschrijver, bij gebrek aan een goede Nederlandse term voor singer-songwriter. Harold K's debuut-cd Mengsmering krijgt goede recensies op de VPRO site 3voor12 en in het Utrechtse gitaarpopmagazine GUN. Op www.altountry.nl wordt hij in een rijtje geplaatst met Ede Staal, Arno Adams, Gé Reinders en Gerard van Maasakkers. Lovende kwalificaties alom. En terecht, blijkt na meervoudige beluistering.

harold k - mengsmering

Slechts een krappe 28 minuten duurt de plaat. In die korte tijd komen acht knappe songs voorbij, grotendeels in het Nederlands, maar af en toe, als het heel persoonlijk wordt, in het Limburgs.

Witte Vrouwen: over een verhuizing van Twente naar Utrecht. De witte wieven (Twentse heksen) raakt ze echter niet kwijt, want ze komt bij de Witte Vrouwen (Utrechtse wijk) terecht. Ingetogen accordeonintro van Bas van Pul.

Koper: `Het koper is nog neet grun oetgesjlagen', het is nog niet afgelopen, de liefde is nog vers. Een bluesy liefdesliedje zonder cliché's. Lekkere mandolinebegeleiding van Remco Mourits.

Nieuw Zeeland: leuke tekst waarin een lange reis naar Nieuw Zeeland vanuit het perspectief van een nieuwsgierige en bezorgde achterblijver wordt beschreven. Mooie trompet-accenten (Bas van Pul) op het eind.

Feest: langzaam nummer op gitaar en spaarzame elektrische gitaar en trompet. De thematiek van Frank Boeijens Verjaardagsfeest, maar dan vanuit het perspectief van de jarige die haar familie op bezoek krijgt. `Het is feest, dus gaat het hoe het gaat.'.

Blief Hie:up-tempo nummer, dat me aan Gé Reinders doet denken, en niet alleen door het dialect. Samenvatting: Ik weet dat je kop vol onrust zit en dat je weg wilt, maar blijf maar hier bij mij, buiten is het koud.

Mengsmering: lijkt tekstueel in het begin wel een beetje op Op Fietse van Skik, maar de reden van de fietstocht blijkt een stuk minder onbezorgd dan die van Daniël Lohues. `Waat moet ik in godsnaam heen...' nadat de relatie over is. De tekst is gedeeltelijk van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze.

Marmer: poëtische tekst over een onbereikbare vrouw: `maar jij tikt met je hakken op het marmer van de hemel, en jij danst met de sterren, arrogante engel, en ik schroei mijn stomme lippen, want ik kus je'. Qua instrumentiarium het drukste nummer van de verder zeer ingetogen geproduceerde cd, maar dat stoort absoluut niet.

Zjwieg: prachtig nummer, het hoogtepunt van deze cd. Zjwieg noe maar, kal d'r maar neet euver, zingt Harold, en dat doe ik dan ook niet. Luisteren!

Ronald Rietman: waardering 8,5

Zie ook: www.haroldk.nl.