Kimiz - Zee van Azov - Wild Boar Music- Alea WBM 21058 / distributie: Music & Words

Wat is het meest melancholieke muziekinstrument? Soms hebben we daar thuis wel eens discussie over. Normaliter kies ik steevast voor de Ierse uilleann pipes, wat ik met een aantal prachtige voorbeelden weet te staven. Mijn vrouw kiest al jaren steevast voor de klarinet, zonder daar al te veel sprekende voorbeelden aan vast te hangen. Sinds enige tijd heeft zij dan toch een stevige troef in handen in de vorm van de cd Zee van Azov van de groep Kimiz.

kimiz - zee van azov

Zonder de andere muzikanten maar iets te kort te willen doen, is de stille kracht op dit album inderdaad de klarinet van Christel Borghlevens, al sinds jaar en dag de drijfveer achter deze Belgische groep. Haar kennen we natuurlijk ook als de klarinettiste van het Brabants Volksorkest.

Een jaar of vier geleden debuteerde Kimiz sterk met Za Zjivota (Alea/Wild Boar Music WBM21011), een album met vooral traditionele nummers uit de Balkanlanden en de Jiddische traditie.

Zee van Azov is een album in dezelfde geest maar nu met een fors aantal eigen geschreven nummers.

Christel Borghlevens schittert in een aantal instrumentale stukken waarin de Jiddische traditie overtuigend doorklinkt. Zee van Azov, is een instrumentaal stuk waar via het cd-hoesje toch een tekst aan verbonden is. Op het steeds terugkerende thema, gespeeld door gitarist Filip Verneert en bassist Roman Korolik kan zij zich volledig uitleven, hier en daar punctueel bijgestaan door violist Jean-Michel Alexandre.

Een gastrol is er voor de in België woonachtige zangeres Myriam Fuks, waarmee Borghlevens ook regelmatig optreedt. Persoonlijk ben ik geen echte liefhebber van de stem van Myriam Fuks, maar binnen het muzikale kader van Kimiz past haar stem in Git mir op mazel tov wel. Ook Dirk van Esbroeck imponeert in het Jiddische Bei dem Taich, maar toch zeker ook in het traditionele Turkse Indim dere. Zijn stem is in de loop der jaren wat lager, maar zeker ook warmer geworden.

Een hoogtepunt is het door Dirk van Esbroeck en Christel Borghlevens geschreven Maan van Azov. Het lied begint traag met een zeer weemoedige stem van Dirk van Esbroeck die voor dit lied wel een erg mooie tekst heeft geschreven. Langzaamaan wordt het tempo opgevoerd door een schitterende bas- en percussiepartij en wanneer de viool van Jean-Michel Alexandre en de al eerder genoemde klarinet invalt is het zelfs (een klein beetje) feest.

Feest wordt het op ‘Zee van Azov' echter nooit helemaal, daarvoor is de muziek op dit album toch te weemoedig van karakter. Een nadeel is dit zeer zeker niet. Sterker nog, het is zelfs een voordeel te noemen, want voor feestmuziek moet je toch in een bepaalde stemming zijn. Kimiz herbergt een aantal uitstekende muzikanten die een kwaliteitsproduct heeft afgeleverd waar ik met genoegen op elk moment van de dag naar kan luisteren. En m'n vrouw geniet stilletjes mee...

Assie Aukes - waardering: 9,5