orchestre international du vetex - flamoek fantasy
Orchestre International du Vetex - Flamoek Fantasy - Via Lactea/Belgie-Brass VLR 002 / Xangó Music Distribution

Orchestre International du Vetex verenigt op Flamoek Fantasy de energie van Balkanfanfare Ciocărlia en de gedragen melancholie van de Italiaanse Banda Ionica. In 2004 was het nog een gelegenheidsfanfare, opgericht om het Fiesta Mestiza op te luisteren rond de opgepimpte vervallen textielfabriek de Vetex in het Vlaamse Kortrijk. Vandaar de naam... en de stijl, want het gaat om een bruisende ‘mestiza' van ska, klezmer, balkan, bollywood, tarantella, musette, polka, gekruid met snufjes Manu Chao en de gekte van een Dusminguet of LéoParleur.

Een vijftiental blazers (fluiten, trombones, saxen, trompetten, bugel, klarinet en sousafoon) wordt ondersteund op snare drums, percussie en meer van dat pittigs, plus een lyrische accordeon (luister eens naar het bezielde Valse de dentiste). In de melancholische stukken assisteren  gasten op viool en piano (zoals in de verrassende kippevel-intermezzo's Passeggiata 1, 2 en 3). Als het opwindender wordt klinken er drums en handgeklap (Funky Wallouks). Een enkele keer wagen ze zich aan gezamenlijke ‘kozakken'-zang (Stokholm).

De treurigheid van een trage begrafenismars in Licht a.u.b. wordt ingeleid door een vermoeide mannenstem via een blikkerig krakende megafoon. Sicilië is niet ver weg in een tweetal tarantella's. In Verdomme Veerboot ontwikkelt een zooitje gezellig keuvelende en lallende kroeggangers zich onder inspiratie van een deinende accordeon, trommels en ondersteunende blazers, tot een uit zijn dak gaand koor.

Wat een bizarre en tegelijkertijd prachtige ruim een uur durende mix van sferen!  Alle nummers zijn van de hand van Thomas Morzewski (trompet en piano) behalve Valse du Dentiste (van accordeonist Jean Baptiste Lison) en de traditionele salsa-standaard Moliendo Café.

De twintig muzikanten komen uit Vlaanderen (Kortrijk), Wallonië (Tournai - Doornik) en het noorden van Frankrijk (Lille - Rijssel). Ze stonden en liepen al op tal van straatfestijnen en festivals in Frankrijk, België en bijvoorbeeld begin vorig jaar op de slotdag van de Olympische Winterspelen in Turijn. Na Le Beau Bazar uit 2005 is dit nu hun tweede album.

Dit weekeinde promoten ze het tijdens het gratis kunst-festival Artimond in Helmond (26/05 en 27/5 www.artimond.nl). Op 15 juni treden ze op tijdens het Oerol Festival op Terschelling (www.oerol.nl) en 17 juni staan ze op Zomerpodium Heemskerk (www.heemskerk.nl). Ook zijn ze te gast op het rondtrekkende festival De Karavaan (www.karavaan.nl) en wel op 15/07 Hoorn, 18/07 Bovenkarspel, 21/07 Heerhugowaard, 08/08 Schoorl, 10/08 Callantsoog en 11/08 Schagen. En dan zijn er natuurlijk nog tal van concerten in België (o.a. Gentse Feesten 17/07) en Frankrijk, zie de site van de fanfare: www.oidv.net.    

Henk - Waardering 8,5