cliff eberhardt - the high above and the down below
Cliff Eberhardt - The High Above And The Down Below - Red House Records RHR CD 199 (distributie Music & Words)

Bij de eerste tonen van het titel- en openingsnummer van The High Above And The Down Below zijn een sterke gitaar en de rafelige, bluesy stem van singer-songwriter Cliff Eberhardt te horen, luister maar eens naar: www.cliffeberhardt.net/Down_%20Below.mp3. Klinkt veelbelovend, maar dan worden jazzy toetsen (Rich Dworsky) toegevoegd en een zeer ontspannen drum (J.T. Bates) en bas (Gordy Johnson). Zijn fans hebben 5 jaar moeten wachten op deze plaat, omdat Eberhardt moest herstellen van een auto-ongeluk.

'Pluk de dag' ('try living while you're here', zingt hij al in The High Above And The Down Below) is zo'n beetje het centrale motto van de plaat, niet verwonderlijk na het ongeluk dat Eberhardt bijna het leven kostte. De begeleiding kan me niet zo boeien, ik ben geen liefhebber van jazz, en dat is nou net behoorlijk aanwezig, teveel naar mijn smaak. Toch zitten er een paar mooie momenten in de liedjes. Zoals in het eerder genoemde titelnummer, maar ook op bijvoorbeeld The Next Big Thing waar hier en daar lekker rauw uitgehaald wordt(fragment: www.cliffeberhardt.net/next.mp3). Het rustige After The Rain Falls klinkt wat meer folky, met conga's door Matthew Zimmerman. Ook in het daaropvolgende Assembly Line heeft de stem van Eberhardt de overhand, al neigt dit dan weer naar de betere pop. Meer fijn gitaarwerk is te horen in het ritmische Let This Whole Thing Burn. Afsluiter Goodbye Again is een fijne ingetogen ballad.

Een pluspunt is dat The High Above And The Down Below min of meer live werd opgenomen in de studio, en van producer Eric Peltoniemi een prettig, naturel geluid meekreeg. Eberhardt zingt op zijn zevende album gevoelvol, speelt een mooie partij gitaar, maar voor mij zitten er net teveel jazz- en popelementen in de muziek.

Mirjam Adriaans, waardering 7,5

Zie ook: www.cliffeberhardt.net.