Dit najaar verschijnt de imposante box Onder de Groene Linde: 9 cd's, 1 dvd en een uitgebreid boek met 163 traditionele Nederlandse liederen uit de gelijknamige collectie van Ate Doornbosch. Het project is een samenwerking tussen platenmaatschappij Music & Words en het Meertens Instituut. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van Music & Words in vervulling.

Tussen 1957 en 1993 verzorgde Ate Doornbosch ruim 1300 afleveringen van het radioprogramma Onder de Groene Linde, oorspronkelijk bij de VARA, later bij de NOS uitgezonden. Door de reacties van de luisteraars op deze uitzendingen - aanvankelijk alleen luisteraars van de ‘rode' VARA uit noord Nederland, later ook uit de zuidelijke streken - ontstond een enorme collectie liedmateriaal. Hiermee was Onder de Groene Linde eigenlijk de eerste interactieve radio-uitzending, lang voordat de uitdrukking in zwang kwam. Inmiddels had Doornbosch een betrekking gekregen bij het Meertens Instituut en daar is de collectie met vele uren geluidsbanden nu ondergebracht.

Het is al lang een wens van Music & Words om een selectie uit deze Onder de Groene Linde-collectie in cd-vorm op de markt te brengen en daarmee weer voor het publiek toegankelijk te maken. Ten slotte is de Nederlandse traditie even waardevol als de vele andere muziekvormen die zij uitbrengen, maar voor velen eigenlijk al een onbekend fenomeen geworden.

Zo'n vijf jaar geleden hebben Music & Words en prof. dr. Louis Grijp van het Meertens Instituut de handen ineen geslagen om dit project van de grond te krijgen. Een tiental studenten heeft zich met veel enthousiasme op de inmiddels gedigitaliseerde liedverzameling van Doornbosch en zijn voorganger Will Scheepers gestort om een eerste selectie te maken rondom negen thema's. Ondanks zijn hoge leeftijd heeft Ate Doornbosch zelf nog suggesties aangedragen voor alternatieve, betere opnames en uiteindelijk is onder leiding van Louis Grijp en zijn medewerkster Ineke van Beersum een definitieve selectie gemaakt van 163 liederen. Daarbij is gezocht naar liederen die representatief waren voor de diverse thema's, naar spreiding over de Nederlandse regio's en naar kwaliteit van de amateurzangers en -zangeressen die deze liederen tijdens hun jeugd tijdens het werk of lange winteravonden zongen.

De 9 thematische cd's gaan vergezeld van een zeer uitgebreid boek met daarin een inleiding over Ate Doornbosch en zijn werk, de teksten van alle liederen met bijbehorende achtergronden en biografische informatie, indices op zangers en liederen, etc. Tevens is alle informatie ook in het Engels afgedrukt, zodat deze tweetalige uitgave internationaal bestudeerd kan worden. Dit alles is voorzien van uniek fotomateriaal. Het geheel wordt afgerond middels een dvd met daarop twee documentaires over en met Ate Doornbosch, alsook de allerlaatste radio-uitzending van Onder de Groene Linde. De vormgeving van de box en de keuze van de liederen zijn dusdanig dat ook het geïnteresseerde lekenpubliek bereikt kan worden, echter zonder concessies te doen aan het wetenschappelijke gehalte van de teksten.

Daarmee is het een opmerkelijk project: de omvang en uitvoering zijn uniek in Nederland, maar ook internationaal gezien zijn er slechts enkele vergelijkbare collecties uitgebracht. Toch zijn de liederen van Doornbosch een bron van inspiratie geweest voor de talloze Nederland se folkgroepen die in de jaren ‘70 en begin jaren ‘80 actief waren, vergelijkbaar met het belang van de Harry Smith-collectie van Smithsonian Folkways voor de Amerikaanse folkzangers en de Child Ballads voor de Britse folkies.

Deze monumentale box verschijnt eind november 2008 en is daarmee een waardige afsluiting van het jaar waarin Music & Words haar 25-jarig bestaan viert. De presentatie van de box zal plaatsvinden tijdens het tweede deel van het Palimpsest-festival van RASA, dat van 4 - 7 december gehouden wordt. Het thema is Verleden en heden van muziek in Nederland en dit deel staat helemaal in het teken van de muziek uit Nederland zelf. Onder andere treden op de Kift, Wè-Nun Henk en Afoly Awasa.