Nieuwe releases van o.a.:
Lucy Kaplansky en Wimme

Music & Words heeft weer heel wat releases. De nieuwe titels deze keer zijn:

LUCY KAPLANSKY - THE RED THREAD - Red House RHRCD 166
Met haar laatste twee cd's (RHRCD 126 en 156) wist de Amerikaanse singer/songwriter Lucy Kaplansky in ons land al menig liefhebber van het genre tot enthousiaste reacties te verleiden. Bij haar Amerikaanse collega-muzikanten is zij al jaren een begrip. Haar vijfde cd bevat weer prachtige songs (naast eigen werk ook enkele covers van o.a. Buddy Miller en James McMurtry). Muzikaal wordt ze bijgestaan door o.a. Jonatha Brooke, Richard Shindell, John Gorka en Eliza Gilkyson. Dat levert een aantal fraaie duetten op.

WIMME SAARI - GAPMU - RockAdillo: ZENCD 2079
Na het prachtige en door de pers zeer goed ontvangen album 'Barru' (ZENCD 2081), waarop de volksmuziek van de Sami (Lapland) op een zeer intrigerende manier met elektronica werd vermengd, komt joikzanger Wimme Saari nu met een cd waarop alleen zijn stem is te horen. Wimme heeft naast het traditionele en religieuze materiaal ook zelf joiks geschreven voor dit album. Indringend en met groot respect voor de joik-traditie.

LATA MANGESHKAR - THE ROUGH GUIDE BOLLYWOOD LEGENDS - World Music Network RGNET 1132
Na de prachtige cd van die andere Bollywood-legende Asha Bosle (RGNET 1131) is het nu de beurt aan Lata Mangeshkar. Mangeshkar zingt even gemakkelijk een religieus lied als een romantisch deuntje of een Bollywood-filmhit. Tot 1991 stond zij in het Guinness Book of Records als vaakst opgenomen zangeres, daarna verviel die plek aan Asha Bosle, haar zus!

VARIOUS - THE ROUGH GUIDE TO AFRICAN RAP - World Music Network RGNET 1126
Niet te verwarren met de in 2002 verschenen Trikont-verzamelaar Africa raps (USCD 294)! De Trikont-verzamelaar bevatte voornamelijk onbekende, in Parijs aangeschafte, cassettes terwijl op deze compilatie ook een aantal grote namen staan als Prophets of da city en Positive Black Soul. Naast Mabulu en Manu Dibango ook een aantal verrassende bands die in Afrika aan de top staan, maar hier nog niet.

VARIOUS - THE ROUGH GUIDE TO MOROCCO - World Music Network RGNET 1128
Deze gevarieerde reis door Marokko leidt ons langs de vrouwelijke Berber-percussiegroep Bnet Marrakech, de gnawa van Nass el Ghiwane en Nass Marrakech, de rap-gnawa van U-cef, de Marokkaans-Joodse muziek van Emil Zrihan en de Arabisch-Andalusische zang van Fatna Bent el Houcine.

RONAN GUILFOYLE'S LINGUA FRANCA - E X IT - PMP 106
De Ierse componist/ bassist Ronan Guilfoyle heeft zijn sporen in zowel jazz als klassiek al ruimschoots verdiend. Hij speelde o.a. met Joe Lovano, Brad Mehldau, John Abercrombie en David Liebman en zijn klassieke werken worden regelmatig gespeeld. Op deze cd worden de overeenkomsten en de mogelijke interacties tussen jazz en Ierse volksmuziek onderzocht. Het resultaat mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden. Voor de avontuurlijke jazzliefhebber het proberen waard.