Bij Rounder Records zal in september de cd Farewell Shalabiye uitkomen van NO blues. Dit is een project van productiehuis Oost-Nederland (ON) met Ad van Meurs (The Watchman), Haytham Safia en Anne-Maarten van Heuvelen (The Marbletones). Binnenkort verschijnt van dit album de gelijknamige single, die al in de playlist van Radio Tour de France is opgenomen.

In 2004 werden Ad van Meurs (gitaar), Haytham Safia (ud, Arabische luit) en Anne-Maarten van Heuvelen (contrabas) uitgenodigd voor het nieuwste project van productiehuis ON. Hun opdracht was om in een driedaagse sessie de combinatie van folk-blues en traditionele Arabische muziek te onderzoeken.

De folk-blues en de Arabische taqsim (het geïmproviseerde tussenspel zonder vast ritme) zijn twee verhalenvertellers bij uitstek, de één wat rauwer en de ander veelal lyrisch en melancholiek. Waar Leadbelly en Woody Guthrie in de vorige eeuw met hun liedjes de tijd documenteerden, is in de nagenoeg schriftloze Arabische muziekcultuur de instrumentalist voortzetter van een eeuwenoude overgeleverde traditie.

De traditionele Arabische muziek verschilt van andere muziekculturen in de manier waarop de toonladder is onderverdeeld. Zo kan de muziek vormen krijgen die in het westerse octaaf-systeem bijna onmogelijk zijn.

In de NO blues sessies wisten de muzikanten al snel een bijzondere integratie van folk-blues en Arabische muziek neer te zetten. Een herkenbaar geluid dat toch heel anders klinkt; je kent het, maar ook weer niet. Een kruising tussen americana en Arabische muziek die het best te omschrijven valt als arabicana. Geen individuele hoogstandjes van begaafde muzikanten, maar eerlijke en ontroerende muziek die de weg naar je hart weet te vinden. Liedjes over ordinary folks, liefde en verdriet, gespeeld en gezongen in de traditie die voor zowel de folk-blues als de Arabische muziek kenmerkend zijn.

De sessies werden in 2004 afgesloten met een succesvol optreden in het voorprogramma van de Holmes Brothers (USA). In 2005 werd de HT studio in Gemert bezocht voor het maken van opnames onder leiding van Ankie Keultjes, die zowel op de cd als live tijdens de komende tour een vocale bijdrage levert aan het project. Op de cd spelen ook Osama Mileegi (percussie) en Eric van der Lest (drums) mee.

Al tijdens de opnames bleek Rounder Records geïnteresseerd in NO blues en nog voordat de mastering door Alan Ward in de Electric City studio in Brussel klaar was, konden er al afspraken gemaakt worden voor een platendeal.

Er zijn al een paar data bekend van de tour, zo zal NO blues op 5 september optreden in café De Buut in Eindhoven en daags daarna in café Alleman in Gemert.

Zie ook: www.ONinternet.nl, www.watchman.nl, www.haythamsafia.com en www.marbletones.com.