Linde Nijland en Annemarieke Coenders van Ygdrassil zingen mee op het nieuwste album van de Nederlandstalige singer/songwriter Sido Martens. Het gaat om het ambitieuze project 'naakt & levend', een cd met 17 nieuwe liedjes plus een dvd met oud en nieuw materiaal samen in een boekje.


Kristalhelder
Martens: "Linde en Annemarieke zingen in twee liedjes feitelijk een solo, het leek me gezien hun bijzondere harmonieën en kristalheldere samenzang mooi om hun stemmen echt als instrument te gebruiken. In ‘Ravenvrouw' en ‘Vaders' zijn ze alle twee dan ook nadrukkelijk aanwezig."

Martens kent beide collega singer/songwriters  - die overigens di 22/11 hun Ygdrassil-album Easy Sunrise presenteren in het Groningse Cultureel Studentencentrum Usva, al langer. Sinds een paar jaar ontmoeten ze elkaar regelmatig en is er een soort samenwerking ontstaan. Martens: "Ik hielp hen rond de technische toestanden m.b.t. hun zelf opgenomen Easy Sunrise cd, namen we North Star Sea Grassman al eens bij mij thuis op voor een cd project dat helaas nog steeds niet uit is (Jos Starmans). We traden al eens op (Linde dan) tijdens een tuinconcert bij Freek Nijland in Oentjserk, nou ja, van die dingen."

Zanger/gitarist/songwriter Sido Martens speelde in de jaren zeventig in 'Farmers Union' en 'Fungus'. Daarna ging hij solo tot 1982. Sinds 1996 is hij bijzonder productief in een tweede carrière. Na 'De Loper' (‘96), 'De Staat van Liefde' (‘98), 'De Pofklant' (‘01), 'Arbeid' (‘02), ‘Eiland' ('03) en ‘Brak hart' ('04) is ‘Naakt & Levend' zijn zevende album in 10 jaar tijds!

Multi-media project
Martens laat in een rondzend-mail aan zijn ‘lieve luistervrienden en -vriendinnen' weten dat zijn nieuwe album half december klaar is. Het drukwerk gaat vandaag naar de drukker, cd en dvd zijn reeds klaar. Daar had het even niet naar uitgezien want, zo schrijft de Fries: "Ik had me toch bijna vergaloppeerd met 'naakt & levend' mijn nieuwste project. Een cd met 17 nieuwe liedjes, een dvd met oud en nieuw materiaal samen in een boekje (36 pagina's, gebonden en genaaid). Wat een werk, maar dankzij de goedertierenheid en inzet van velen lukt het me dan toch om de zaak half december af te hebben. Waarom zo 'n multi-media project? IJdelheid, ik hoor het je denken. Dat zal ongetwijfeld zo zijn, alhoewel. Vrijheid, daar heeft het meer mee te maken. Zelf kiezen, kunnen en mogen kiezen. Die cd moest er gewoon komen, er welde weer van alles op en zolang de bron water geeft blijf ik me er aan laven. Maar liefst zeventien emmers dit keer, of waren het druppels, tranen dan misschien."...

DVD
Het plan voor een dvd spookte al langer door Martens'hoofd:
"Al langer wilde ik een aantal liedjes live spelen op specifieke locaties en die op een filmische manier verbeelden. Tot het moment dat ik cameraman en filmer Ismaël Lotz tegen het lijf liep bleef het slechts bij een idee. Toen we elkaar voor het derde jaar op rij weer tegenkwamen onder het roepen van 'we moeten samen eens iets doen' zijn we spijkers met koppen gaan slaan. Omdat er veel beeld op een dvd past kon ook het archief binnenstebuiten."

Decennium
Martens pakt dit keer dus erg groot uit. De cd en de dvd zijn in een ingeboden boek(je) verpakt.
Martens: "Sober en ingetogen, dat is meestal mijn stijl. Maar ik vond het na een decennium tweede carrière tijd om eens een klein beetje uit te pakken. Bescheiden feestelijk dus. Een jubileumboek dan maar. Gezien de leeftijd met een duidelijk leesbaar lettertype en relatief veel plaatjes. Om alle informatie niet in zo'n onhandig klein en snel verfomfaaid cd-boekje te hoeven proppen koos ik voor iets kloekers. Wel duur, maar dan heb je ook iets interessants voor op de salontafel thuis."

Reserveren
De oplage van het nieuwe album is traditioneel niet groot: 100 exemplaren. Je kunt het bij hem reserveren door 30 euro over te maken op giro 3093989 t.n.v. S. Martens, Leeuwarden. "Zodra de persen stilstaan, de inkt is gedroogd en de boel genaaid, gebonden en verpakt stuur ik de cd/dvd/boek-combinatie naar je op. Vergeet niet je adresgegevens te vermelden," akldus Martens.
Zie ook: www.sidomartens.com