Den Appel in Asse bij Brussel heeft weer een nieuwe cd uitgebracht, deze keer van Turdus Philomelos, met clowneske folky muziek. Platenlabel Appel Records is gegroeid uit het Jong Folk initiatief. Nogal wat groepen uit die cd's die een eigen cd plannen vinden elkaar onder dat label. "Griff, Naragonia en Turdus Philomelos zijn dus de voorhoede van een nieuwe folkpletwals waar we op dit moment het einde nog niet van gezien hebben," aldus Joris Van den Cruijce van 't Smiske.

Vzw 't Smiske is een organisatie die al vijf jaar een klein kunstencentrum uitbaat in hartje Asse. Sinds een paar jaren heeft de vzw een erkenning als muziekclub van de Vlaamse Gemeenschap op zak. Sindsdien wordt er aan het Gemeenteplein in Asse gestaag gesmeed aan de uitbouw van een belangrijk folkcentrum. De aanwezigheid van Folkcorner Den Appel naast 't Smiske, met de grootste collectie folk- en wereldmuziek-cd's van de Benelux, is daar niet vreemd aan.

In de vijf jaar sinds het ontstaan van 't Smiske kwamen er al diverse grote artiesten over de vloer. De Vlaamse Gemeenschap vermeldt in haar erkenning ook expliciet de ‘laboratoriumfunctie' van 't Smiske als sterk punt. Verschillende groepen gebruiken 't Smiske als repititieruimte of als opnamestudio. Geregeld wordt 't Smiske ook gebruikt als try-outlocatie voor nieuwe projecten en jonge groepen vinden er de ideale sfeer om hun ding te komen voorstellen.

In 2000 bracht Folkcorner Den Appel de cd Dansend Folk uit in eigen beheer. Er volgden nog twee Jong Folk-cd's (de jongste in mei 2005) en zo werd in 't Smiske ook de nodige know-how opgebouwd om zelf in de platenwereld actief te worden. De al uitgebrachte cd's hadden telkens tot doel jonge folkgroepen opname-ervaring te bezorgen en hen tegelijk te voorzien van een uitstekend visitekaartje om festivalorganisatoren mee te bestoken. Met succes.

Al deze factoren samen hebben als gevolg dat verschillende jonge folkgroepen in 't Smiske de ideale partner zien om samen een cd uit te brengen. Er werd dan ook beslist om onder de vleugels van 't Smiske een professioneel platenlabel op te richten. Dit label, Appel Rekords, wil jonge folkgroepen stimuleren om met een kwalitatief hoogstaande cd naar buiten te komen.

Alle cd's van Appel Rokords worden verdeeld door Music & Words, één van de belangrijkste distributeurs in dit genre. Dit heeft als onmiddellijk gevolg dat de bewuste cd's overal in de Benelux verkrijgbaar zullen zijn.

De start van het nieuwe platenlabel is alvast veelbelovend. Op zaterdag 11 november 2005 werd de cd van Griff voorgesteld in 't Smiske. Daarna volgde het album TANDEM van Naragonia, en nu is er ook de cd van Turdus Philomelos.  Deze laatste cd zal voorgesteld worden op 17 maart 2006 in 't Smiske in Asse.

Zie ook www.tsmiske.be.