Vrijdag ligt er weer een nieuwe Mania in de winkels. Nummer 213 staat morgenavond on line met aandacht voor albums van onder andere Neko Case, Kris Kristofferson en The Little Willies (met Norah Jones).

Hier alvast wat schijfjes waar Plato Mania dit keer de schijnwerpers op richt.

Neko Case - Fox Confessor Brings The Flood
Neko Case laat zich niet zomaar vastpinnen op het alt.country-genre, nee, zij overstijgt dit door toevoeging van rock- en popinvloeden. Fox Confessor Brings The Flood bezit een onheilszwangere en broeierige sfeer.

Matt Costa - Songs We Sing - Island/Universal
Matt Costa behoort tot de ‘friends' met wie Jack Johnson eerder deze maand de soundtrack bij de kinderfilm Curious George afleverde. Songs We Sing klinkt net zo laidback en zonnig als de muziek van Jack Johnson. Matt Costa springt van stijl naar stijl, van instrument naar instrument en van de ene verrassende wending naar de andere.

Krista Detor - Mudshow - Corazong
Mudshow staat vol met intieme en over het algemeen wat melancholische songs die je onmiddellijk weten te raken en te betoveren, maar die ook na talloze luisterbeurten hun spanning en zeggingskracht weten te behouden. De muzikale begeleiding is stemmig, de accenten uit de folk, blues en country zijn smaakvol. De ware kracht van Mudshow schuilt echter in Krista Detor's prachtige stem.

Kris Kristofferson - This Old Road

Na elf jaar is de meestersongwriter Kristofferson zo goed als terug met elf songs op een door Don Was (Bob Dylan, The Rolling Stones) geproduceerde cd. Er zijn veel gelijkenissen met Johnny Cash' en Rick Rubin's fameuze American Recordings-serie. Ten eerste zijn er de flink afgetakelde stem en de schimmige akoestische gitaarsongs, waarbij Don Was piano en bas voor zijn rekening neemt (en ook onder andere Stephen Bruton is te horen).

Sarah Tavares - Balancê - World Connection/Munich
De Kaapverdiaanse zangeres Sara Tavares is deels opgegroeid in het Lissabon van de fadomuziek, maar haar eigen achtergrond heeft haar gevormd tot wie ze nu is. Balancê is een avontuurlijke plaat voor iedereen die houdt van mooie vrouwenstemmen in een exotische omlijsting van akoestische gitaren en ragfijne percussie.

The Little Willies - The Little Willies
Achter de ietwat lullige naam gaat niet zomaar een groepje schuil. Op zang vinden we namelijk niemand minder dan Norah Jones terug. Laat echter meteen duidelijk zijn dat The Little Willies geen stervehikel is voor de dochter van Ravi Shankar. Integendeel. Dat blijkt al uit het feit dat ook gitarist Richard Julian een belangrijk deel van de vocalen voor zijn rekening neemt. De band ontstond in 2003 als eenmalige gelegenheidsformatie, maar daar bleef het dus niet bij. Het resultaat laat zich beluisteren als een heerlijk ongecompliceerde mix van jazz en country, en herbergt tal van hoogtepunten. Speelser en daardoor misschien zelfs wel beter dan Norah Jones' solowerk.

Zie ook www.platomania.nl.