Eind deze maand verschijnt Open, de nieuwe cd van de Friese singer-songwriter Sido Martens. Tot nu toe bracht hij zijn solo-albums in eigen beheer uit, maar Open verschijnt bij Inbetweens Records (IRCD038). "Een heus label dus", aldus Martens, die eraan toevoegt: "het album bevat veertien liedjes waarin ik slalom tussen hoop en vrezen, tussen bijna uitbundig vrolijk (ja, het kan) en vaak weemoedig triest."

Als gasten doen ondermeer mee Rens van der Zalm op viool en accordeon, Hubert Heeringa op bugel en viool en Annemarieke Coenders, een van de twee Ygdrassil-zangeressen, die hem bijstonden op het recentste Folkwoods Festival. Het album is digitaal opgenomen, ‘maar' aldus Martens, ‘analoog, dus weer op ouderwetse magneetband'. Open is gemixed in de studio van Walter Tremp in het oer-Friese Beetgum.

Sido Martens, in de jaren zeventig lid van de folkrockgroep Fungus die met Kaap'ren Varen  een hit scoorde, is sedert 1996 bezig met een tweede solocarrière. Zijn vaak poëtische teksten behelsen het leven in de ruimste zin van het woord. Liefde, verdriet, de dood, de zee, weemoed en verlangen keren vaak terug. In mindere mate, maar wel degelijk aanwezig, deelt hij zijn vreugde met de luisteraar. Donkere tinten, milde spot en een geheel eigen klankkleur karakteriseren Martens' liedjes waarin hij muzikaal tussen folk en jazz, tussen pop en luisterlied laveert. Sober, intiem en integer, zonder opsmuk of tralala.

De release-datum van Open is 23 januari. Op Martens site www.sidomartens.com kun je twee fragmenten horen van Open. Op www.myspace.com/sidomartens vind je twee complete liedjes.