Wè-nun Henk

- De tweede can Wè-nun Henk - Bar heet de nieuwe cd van Wè-nun Henk. Hoe ga je met bijgeloof om? Gewoon door je cd op de 13de maart in 013 in Tilburg te presenteren. Wè-nun Henk houdt van humor. Het is één van de weinige jonge Brabantse groepen die zich bezig houdt met traditionele volksmuziek van eigen bodem. Bar is te bestellen door 17,- euro (inclusief verzendkosten) over te maken op rekeningnr: 16.24.34.790 t.n.v: Stichting Wè-nun Henk, Tilburg. Onder vermelding van je naam en adres.
Info: http://www.we-nunhenk.nl
Zie ook Special Wè-nun Henk

Rennie Sparks van Handsome Family:
Ik moet schrijven, anders word ik gek."

Handsome Family treedt a.s. woensdag op in Doornroosje in Nijmegen en vrijdag in Paradiso in Amsterdam. Ten behoeve van een voorverhaal belde Bart Ebisch van De Limburger en de site Alt.Country.nl de gsm van Rennie Sparks. Ze zit naast haar man Brett, met wie ze samen HF vormt, in de auto en is op zoek naar een hotel in Portsmouth. Dat levert - samen met een interview dat Ebish onlangs met Brett had - genoeg stof op voor een lezenswaardig artikel. Enkele citaten:
….De teksten zijn nooit voor de hand liggend, dus verwacht geen liefdesliedjes zoals country er vele duizenden heeft opgeleverd….
… Als ik zeg dat 11 september zelfs niet door Handsome Family bedacht zou kunnen zijn, blijft het even stil, op de motorgeluiden van de auto na. Dan: "Toch wel. Toen ik acht jaar was, droomde ik dat ik bovenop het World Trade Center stond, met allemaal vliegtuigen om me heen. Iemand duwde me over de reling. Voor mij een symbool voor het einde van de wereld. Maar toen het' echt gebeurde, was ik niet op de top, en de wereld draait gewoon door." Is het een grap, of moeten we haar serieus nemen?…
… Zij schrijft songteksten, waar hij muziek bij verzint. "Het zijn twee afzonderlijke dingen, de teksten en de muziek. Samen vormen ze een groter geheel. We stonden er verbaasd van dat onze muziek aansloeg. Bovendien doe ik het voor mezelf, dat schrijven. Om me beter te voelen. Ik moet schrijven, anders word ik gek."…
…Haar man rijdt nog steeds kris-kras door de stad, waar auto's toeteren in de duisternis. Of ze niet liever vroeger had geleefd, toen het leven nog ongecompliceerd was? In de tijd van The Carter Family bijvoorbeeld, toen er geen drukte was. "Als ik een periode zou mogen uitkiezen, dan liever de middeleeuwen. Bijna niemand leefde toen langer dan 25 jaar. Je hoefde maar even te wachten om naar de andere wereld te mogen." Daar kun je iets aan doen. "Weet ik...Wat me bang maakt is dat de wereld niet meer te voorspellen is. In twee jaar tijd kan alles compleet anders zijn. Ik ben, denk ik, voorbestemd om te kijken wat er gaat gebeuren."…

Handsome Family

Handsome Family, gezien op maandag 18 maart 2002 23:55, Net 3.
De documentaire die VPRO's Lola da Musica maandag 18 maart uitzond over The Handsome Family legde behoorlijk de nadruk op de depressieve aard van Rennie Parks en de ontspannen manier waarop haar man Brett ermee dealt. Rennie schrijft korte verhaaltjes over alles wat in haar hoofd omgaat. Brett kneed ze tot handzame songs en zet er muziek onder. De teksten van Rennie volgen de traditie van de aloude Murder Ballads, en de bezielde muziek van Brett klinkt duister, soms op het sinistere af.
Gelukkig was er - naast het gepsychologiseer - veel muziek, die het echtpaar zelf omschrijft als Amerikaanse folk, maar die door de Amerikaanse muziekpers nogal eens in het hokje Alt.Country geplaatst wordt. Brett sprak met liefde over de Amerikaanse folkgeschiedenis en de invloed van Harry Smiths Anthology Of Folk Music op z'n werk.
Wat een verademing trouwens om The Handsome Family akoustisch te horen, zonder de toegevoegde perfectie die de cd-opnames voor een breder publiek aantrekkelijk moeten maken. De lage stem van Brett en het theatrale geluid van Jenny plus gitaar, basgitaar, autoharp en keyboardje; veel meer kwam er niet aan te pas. De kerkkoren, Engelse hoorns en kerkorgels bleven ons bespaard. Dat belooft wat voor de concerten die het duo in mei geeft in ons land: wo 8 mei: Doornroosje, Nijmegen do 9 mei: Nighttown Theater, Rotterdam vr 10 mei Paradiso, Amsterdam.

Ik heb nog steeds zin in sex. Jij?
Wie nog niet zo lang geleden het erotisch geladen interview op de nederlandse tv gezien heeft van Sonja Barend met Mick Jagger zal daar ongetwijfeld aan terug denken bij het lezen van de volgende alinea's uit het het interview tussen Oor's Bert van de Kamp met Marianne Faithfull (samen ook ver boven de honderd).
..."Op mijn eerste feestje in Londen, liep ik tegen Mick (Jagger, red.) Keith en Andrew op, die mij behandelden als een prinses, nee: een koningin. Ik heb een mooie carrière gehad, alleen kon ik er nauwelijks mee aan de kost komen. Ik zat in Londen, Nico in New York. Wij zaten allebei in de rol van muze en ja, wij zijn allebei verslaafd geweest aan drugs, maar dat is van minder belang. Haar dood had niets met drugs te maken. Nee, ik geloof niet dat wij gemeenschappelijke minnaars hebben gehad. Ik denk niet dat Mick iets met haar heeft gehad, zoals Brian Jones nooit iets heeft gehad met mij - behalve dat hij mij een keer in mijn kont heeft geknepen, maar dat is geen verhouding hebben.... En: ..."Nee Jim Morrison heb ik nooit ontmoet, nog geen minuut, ook al ken ik de geruchten. Er wordt gezegd dat ik hem de dodelijke drugs heb gegeven. Kletskoek. Ik was toevallig wel in Parijs en heb ook een idee van wie de schuldige was, maar hij is al jaren dood. Het beeld van Nico heeft mij jaren achtervolgd. Ik moest daar iets mee doen en dat heb ik nu gedaan. Zij is er niet meer, maar ik nog wel, en ik heb met enorm veel plezier aan deze plaat gewerkt. Het is een erg sexy plaat, althans dat hoop ik. Ik heb nog steeds zin in sex. Jij?"

Zen Guerrilla: Iets teruggeven aan de blues
Zen Guerrilla treedt vanavond om 21.00 uur op in Willem 2 in Den Bosch. Deze Amerikaanse blues- en rockband, die j.l. maandag nog te zien was op tv in Lola de Musica, treedt ook op tijdens de bevrijdingsfestival op 5 mei in Haarlem en Groningen. Pauline van der Vlugt van het Brabants Dagblad sprak met de voorman van Zen Guerilla, Marcus Durant, de Big bright white afro, zoals hij ook wel wordt genoemd.
Enkele citaten:
…Optreden lijkt voor Durant een manier om zijn demonen uit te drijven. "Ik zie mezelf niet als priester. Ik ben gewoon een zanger. Je kunt wel lijnen trekken naar de energie van bijvoorbeeld de baptistenkerk. Ik kan je niet zeggen of ik religieus ben, dan moet je eerst religie definiëren. We zoeken allemaal naar antwoorden op vragen als waar we vandaan komen. Volgens mij gaat het erom dat je van het moment kan genieten, dat je koestert dat je leeft. Dat is precies waarom een rock 'n rollshow me zo aanspreekt, iedereen is er met hetzelfde idee: genieten."…
…Getuige exponenten als The White Stripes en Jon Spencer Blues Explosion is er volgens Durant momenteel weer sprake van een rock 'n roll-revival. "Je ziet het steeds weer. In iedere generatie wordt op een bepaald moment de muziek ontdaan van alle franjes zodat alleen de roots overblijven. En niet alleen muzikanten, ook fotografen, schrijvers, meubelmakers doen het. Iedereen interpreert de kunstvormen uit het verleden steeds opnieuw door er iets van zichzelf in te stoppen. Wij mogen ook graag teruggaan naar de helden uit het verleden. We kunnen veel leren van Howlin' Wolf en Otis Redding. Het is eerlijk. Eerlijkheid is de definitie van soul. Hopelijk kunnen we iets teruggeven aan de blues door zelf anderen te beïnvloeden zoals zij ons hebben beïnvloed."…


Image

Een vat
vol stemmingen

Oblomow - Ya'waaw - HA 6001 2
Als muziek associaties oproept met lekkere geuren, kruidige smaken en warme kleuren, dan zit het goed. Oblomow krijgt dit voor elkaar op haar tweede cd. Met Ya'waaw heeft deze Belgische groep een eigen gezicht gekregen. De eerste cd 'Sporen' was nogal divers qua sound, nu is er nog steeds sprake van veel verschillende invloeden, maar elk nummer is herkenbaar als Oblomow.


Image

Wisselend niveau

Morenn - Morenn - (eigen beheer, 4 track mini-CD)
Humor hebben ze wel, de heren en dames van de Bretonse folk-rock band Morenn. Zo'n 15 minuten telt de gelijknamige mini-CD van de groep, inclusief bonustrack, zo staat er pontificaal op het hoesje.

Moeilijk om een oordeel te vellen over deze groep op basis van 4 nummers. Je hoort wel dat de groep potentie heeft. Onder andere in het nummer "Le Pub", gedeeltelijk gearrangeerd door Yann-Loïc, accordeonist van Carré Manchot. In dit nummer worden de geijkte folk-rock paden verlaten en ontstaat er zowaar nog wat spanning. Mede door een mooie sax partij.


Image

Allerminst
overtuigend

Blunt - On to the battlefield - blunt records 03001 - eigen beheer
Blunt schept verwarring met de titel en hoesje/binnenwerk van haar eerste CD. Afgebeeld op de voorkant een scene uit Wereldoorlog I (ik neem aan ergens in West-Vlaanderen). De binnenkant: een foto van de groep op een oorlogskerkhof. In combinatie met de titel "On to the Battlefield", verwacht je een CD gewijd aan de verschrikkingen van die Grote Oorlog.


Image

Enthousiaste zang
en eigen sound

Tinkers, Drinkers, Dreamers - Running Roots - Monkeyman LC 11553
De Oost-Brabantse band Tinkers, Drinkers, Dreamers is een enthousiast zingende soms rockende echte live-folkband, die eigenlijk nooit van plan was een cd op te nemen. De fans - dat zijn er nogal wat na 40 optredens per jaar en dat al tien jaar op rij - vroegen er echter steeds vaker om. Tijdens de cd-presenatie afgelopen zondag, was café Berlage in Eindhoven afgeladen vol.

Henk - Waardering 7,5

Image
Intiemer dan ooit

Värttinä - 'iki' - Frea Records/Music and Words
Het is alweer het tiende album van deze 20 jaar geleden opgerichte Finse groep, die komende zomer een van de hoofdacts is tijdens het Folkwoods Festival. Värttinä effende ooit het pad naar internationale bekendheid voor Finse folkmuziek. Toen Värttinä probeerde een breder publiek te pleasen werd de groep links en rechts voorbij gestoken door landgenoten als Kimmo Pohjonen, Gjallarhorn en Maria Kalaniemi (ooit nog een jaar accordeoniste bij Värttinä).


Image

'Hardcore folk'
uit Polen

Warsaw Village Band - People's spring - Jaro Medien GmbH/Orange World
De Warsaw Village Band is een nieuwe, jonge folkgroep uit Polen. Zelf omschrijven ze hun muziek als 'hardcore folk' en 'bio techno'. Alle folk puristen kunnen echter met een gerust hart naar deze cd luisteren. De band speelt namelijk traditionele Poolse folkmuziek, maar met de energie van een rock of techno act.

http://kzww.terra.pl/english.html

Image
Soundscape-achtige
muziek van Zweedse band

AU - Alchímía - The Laboratory/ Eigen Behee r
AU is een Zweedse groep die een geluid heeft gecreëerd dat ergens zweeft tussen traditie en moderniteit. Na enkele jaren geëxperimenteerd en opgetreden te hebben als Ars Ultima is de band uitgekomen op haar huidige geluid, dat een mengvorm is tussen traditionele (en door de traditie beïnvloede) melodieën en hedendaagse muziekvormen.


Image

Techno-folk
uit Italië

Fiamma Fumana - 1.0 - Mescal/Omnium Recordings
Fiamma Fumana is een techno-folk groep uit Italië. Deze cd is niet echt recentelijk uit gekomen maar aangezien de groep later dit jaar op het Folkwoods Festival in Eindhoven zal optreden is het wel interessant om er nog wat aandacht aan te besteden.

De electronica is bij Fiamma Fumana erg op de voorgrond geplaatst en veel minder subtiel dan bij een electronische folk groep als B.A.R.K. Het meer op dansmuziek georiënteerde geluid doet dan ook enigszins denken aan het geluid van de Deense techno-folk act Sorten Muld. Het verschil met deze laatste band is dat bij Fiamma Fumana de folk melodieën veel natuurlijker klinken en minder duidelijk samples zijn. Daarnaast krijgen de folk elementen bij Fiamma Fumana veel meer de ruimte, terwijl het bij Sorten Muld vaak tot citaten beperkt blijft.

Image
Zowel luister-
als dansmuziek

B.A.R.K. - [tid] - Soundpropulsion / Eigen Beheer
B.A.R.K. is een relatief nieuwe folk act uit Zweden. Hun muziek past goed tussen de andere new folk acts uit Scandinavië zoals Garmarna en Sorten Muld. Net als die bands mengt B.A.R.K. electronische (dance) muziek met traditionele Scandinavische folkmuziek. Andere groepen hebben dit dus ook al gedaan maar B.A.R.K. heeft met haar originele geluid een eigen plek veroverd tussen deze acts.


Image

Schoonheid in
eenvoud

Jóhann Jóhansson - Englabörn - Touch To:52
Op het Touch label (o.a. Haze, Biosphere, Hilmarsson) kwam onlangs een hele mooie CD uit: Englabörn van Jóhann Jóhansson. Jóhansson is een van de medeoprichters van het IJslandse, avant-gardistische, kunstenaarscollectief Kitchen Motors. Niet de enige opmerkelijke naam uit dit collectief. Zo maakte ik al kennis met de intrigerende muziek van Sigur Ros en Hilmar Orn Hilmarsson.

Image
Mag het iets
gekruider?

The Spokane Chiefs - Tears upon the desert ground - Sam Sam Music
Aan de muzikanten ligt het niet. Die zijn stuk voor stuk goed. Bovendien kan Tjebbe Borggreve veel met zijn stem, de ene keer klinkt ie gepijnigd (Walk Away, een fraaie slow-rocksong compleet met akoestische gitaar), dan weer heavy rockend (Time to get rough, met een Honky Tonk Women-introotje).

Image
Sterk debuut
uit Galicië

Irtio - Mar de Pedra - Discmedi 74402
Irtio is een jonge band uit Galicie die met hun eerste cd een prima werk afgeleverd heeft. Mar de Pedra is mooi, gevarieerd en boeiend. Het gebeurt al bitter weinig dat groepen uit het mooie Galicia hier een kans krijgen dus is dit een buitenkansje. De band is ontstaan in 1998 en heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder beste jonge folkband in Spanje. Niet min hoor, in dat grote land waar traditionele muziek hoog in het vaandel gedragen wordt.


Image

Sterke opening
kent geen vervolg

Karan Casey - Distant Shore - Shanachie 78053
Karan Casey levert met Distant Shore een vierde solo-produkt af (inclusief één kinder CD). Geen Ierse traditionals op deze CD, in die zin dus een breuk met het verleden. Wel 2 traditionals (Schots/Engels) en 9 nummers van gekende namen, waaronder Ewan McColl, John Spillane, Billy Bragg en Tim O'Brien.

Image
Wonderlijke combinatie van
metal en middeleeuws

In Extremo - Live 2002 - Island/Mercury/Universal
Dit is, zoals de titel duidelijk maakt, een live plaat van de 'middeleeuwse metal' groep In Extremo. Deze band geniet zowel in metal als in gothic kringen enige bekendheid, maar is vooral in Duitsland groot.

De groep combineert (donkere) metal met middeleeuwse melodieën/citaten. Deze melodieën speelt de groep op diverse traditionele instrumenten zoals een harp, doedelzak, schalmei en draailier. Om een goed beeld van het geluid van In Extremo te krijgen moet je aan een combinatie denken van Rammstein-achtige metal (iets rustiger en minder industrieel) ondersteund door middeleeuwse deunen. Deze wonderlijke combinatie is goed uitgewerkt wat resulteert in zowel goed samenspel als ruimte voor individuele instrumenten. Dit is goed hoorbaar op bijvoorbeeld 'Krummavisur' (harp en metal gitaar) en 'Stetit Puella' (op basis tekst van Carmina Burana). Een aantal nummers die de groep op haar repertoire heeft staan zijn op basis van traditionele teksten en/of muziek, maar er zijn ook eigen composities.

Image
Folk voor en
door Tolkien fans

- Songs from Middle-Earth (Eigen Beheer)
The Hobbtions is een folkgroep uit Nederland die muziek maakt zoals die bij The Hobbits zou klinken. Hobbits zijn, zoals de meeste mensen wel zullen weten, een volkje dat gecreëerd is door J.R.R. Tolkien, en vooral bekent uit zijn boeken The Lord of the Rings.

Alle teksten die The Hobbitons gebruiken zijn dan ook afkomstig uit het werk van Tolkien. Dit resulteert in veel gevallen in verhalende liederen zoals 'The Man in The Moon Stayed Up Too Late' en 'Bilbo's Last Song'. Hierdoor zijn de teksten met name leuk als je de verhalen kent waar ze vandaan komen.