The Band

The Last Waltz van The Band niet voor het laatst
Van het afscheidsconcert in 1976 van de legendarische groep The Band, genaamd The Last Waltz, is destijds een film verschenen onder regie van Martin Scorsese en een soundtrack-album.
Nu, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van The Last Waltz komt er een dvd uit op 7 mei met ondermeer opnamen van het concert die niet in de film waren opgenomen. Bovendien zijn er reacties van musici en critici toegoegd.
Rhino Records brengt op 16 april een 54-tracks remixed album uit van het afscheidsconcert.
The Band - ook wel de eerste Americana-band genoemd - verenigde vanaf het allereerste begin van hun bestaan in '68 het beste uit blues, R & B, country, gospel en rock in één sound. Dat alles zonder kapsones, juist in een tijd waarin het showelement in de lichte muziek steeds belangrijker werd.
"Music From Big Pink," het debuut-album van The Band in '69 werd een enorm succes; met name ook bij collega-muzikanten. Zo was het voor Richard Thompson een inspiratiebron in de ontwikkeling van zijn muziek in de Engelse folkrevival. En ook Eric Clapton was onder de indruk van de muziek én de bescheiden uitstraling van The Band. Onder de muzikanten die graag met The Band samen speelden trouwens niets dan grote namen: Eric Clapton, Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell, Muddy Waters en Van Morrison. Een aantal van hen betrad ook het podium tijdens The Last Waltz.
The Band was het alsmaar onderweg zijn na acht jaar toeren meer dan zat. Vandaar in '76 The Last Waltz. Maar ze wilden wel als groep platen blijven maken. "The road had become a goddamn impossible way of life," verklaarde gitarist/songwriter Robbie Robertson in de film. Drugs, alcohol en vermoeidheid eisten hun tol. Maar, zei Robertson: "The Band will never break up." Er kwam nog één elpee uit in '77: Islands.
"Everybody drifted from the nest and never came back," zei Robertson afgelopen maand in een interview. "I slowly realized that I didn't know how to retrace my footsteps. After a while, we just stopped talking about it."
Maar de overige Band-leden kwamen toch weer bij elkaar, zonder Robertson. Op 3 maart 1986 - ze waren op toernee en speelden in de Cheek to Cheek Lounge in Winter Park - hing na de show toetsenman Richard Manuel zich op in zijn hotelkamer. Bassist Rick Danko overleed in 1999.