Cristina Branco: Bløf en Christina Branco vanavond sámen op tv
Het tv-programma PARADISOlife doet vanavond verslag van een unieke eenmalige samenwerking. De Portugese fado-zangeres Christina Branco zingt samen met de Zeeuwse groep Blöf. Ook Fernando Lameirinhas zingt een nummer samen met Blof.
Zeeuwse popblues arm in arm met met Portugese melancholie. Branco trok vorig jaar rond met een programma met teksten van Slauerhof, die nogal eens over de zee handelden. Ze heeft daar overigens ook een cd van uitbracht. Blöf bezingt ook in alle toonaarden de zee, zoals in Aan de kust en Dansen aan zee. Dus wat lag er meer voor de hand?
Het Portugees-Zeeuwse huwelijk leidt ondermeer tot een wonderschone vertolking van Dansen aan zee, met Portugese coupleten, maar ook door Pascal Jacobsen én Christina gezongen refreinen in het Nederlands.
Melancholie is de rode draad: alle muzikale gasten geven op een emotionele maar ingetogen manier een diepere betekenis aan de muziek.
Bløf laat zien hoe je op subtiele wijze emoties en verdriet in Nederlandstalige popmuziek verwerkt. Dezelfde gevoeligheid is terug te horen in de fado. De fado wordt ook wel beschouwd als de muziek van het noodlot, de blues.
Branco zingt ook zonder Blöf. Ze wordt dan begeleid door het Cello Octet Conjunto Ibérico de fado. Dit cello cctet is wereldwijd een vermaard ensemble, onder leiding van dirigent Elias Arizcuren.
Het octet speelt ook enkele nummers samen met Bløf. Arrangeur Martin Fondse bewerkte de Bløf nummers Vraag Me Niet en Harder Dan Ik Hebben Kan. Het cello octet speelt één van de nummers met de volledige bezetting van Bløf, het andere nummer wordt alleen uitgevoerd door Bløf zanger Pascal samen met de cello's.
Paradisolife, zondag, Nederland 3 19.30-20.28 uur