Cristina Branco verovert de wereld vanuit Nederland
Cristina Branco komt naar ons land voor een uitgebreide tournee en begin augustus staat ze op het grote Dranouter folkfestival in België. In eigen land is de Portugese lang niet zo populair als hier. Daar vinden ze haar repertoire en haar stijl te modern.
TV
Vorige week was Cristina Branco nog op de Nederlandse tv te zien in een gastrol bij de populaire popgroep Blof. De dertigjarige Cristina leerde op haar 18de de fado kennen. Negen jaar later werd ze beroepszangeres. In ons land werd twee jaar geleden een cd uitgebracht die geheel gewijd was aan vertaalde teksten van de Nederlandse dichter Slauerhoff, die veel en graag in Portugal kwam. Het album was goed voor platina.
Ook in Frankrijk is ze succesvol en andere landen volgen: Italië, Duitsland, België, Spanje, Brazilië en ook in de VS en Astralië beginnen ze de frêle zangeres te kennen.
Interview
In een interview met René van der Velden legde ze onlangs in De Gelderlander uit hoe het komt dat ze in Nederland bekender is dan in eigen land:
,,Iemand uit Nederland keek in 1997 toevallig naar een tv-programma in Portugal. Ik zong toen pas voor de tweede of derde keer. Die Nederlander, nu mijn manager, nodigde me uit voor twee concerten in Amsterdam, om 25 april 1974 (Anjerrevolutie) te gedenken. Ze maakten een cd van die concerten. Dat werd een succes en zo raakte ik bekend hier. Dit land is de basis voor mij. Hier zal ik al mijn nieuwe albums presenteren. In dit land hebben mensen van het begin af aan in mij geloofd…
En:
…"Voor Hollanders is fado een donker, somber lied, verdrietig, melancholisch. Voor mij is het veel meer dan dat. Hoop, sensualiteit. Het gaat over het leven, over Lissabon, over mijn land.'' …
En over haar eigen land:
… ,,Slechts een kleine intellectuele minderheid kent mij daar. Men vindt mij te modern. Het staat te ver van de traditie af. Dat duurt nog enkele jaren. Mijn land is ook aan het groeien en aan het moderniseren. Toen Amália (Rodriguez red.) dertig jaar geleden begon, werd ze ook niet beschouwd als een fado-zangeres. Ik heb nooit in die fado-lokalen willen zingen. In die lokalen lijkt het alsof deze muziek zich niet ontwikkelt. Alles is er altijd hetzelfde. Ik heb gebroken met die traditie en heb er nieuwe muziek van gemaakt. Die lokalen zijn voor toeristen, niet voor muziekliefhebbers. Het is niet spontaan, dat is jammer. Natuurlijk mag deze traditionele muziek voortbestaan maar er moet ruimte zijn voor een moderne stroming"….
Frankrijk
Zoals gezegd is Cristina Branco ook in Franrijk doorgebroken. Recensente Véronique Mortaigne van Le Monde ging helemaal uit haar dak toen ze Branco hoorde tijdens haar eerste concert in Parijs. Als Cristina Branco zong, was ze ondersteboven. De andere toeschouwers ook.
Zo schreef ze:
…"Cristina Branco is jong! Niet eens 30 jaar. Ze is mooi. En somber als onweerslucht. Haar fado is geworteld in de traditie, in authenticiteit, maar overstijgt de stereotypes. Ze zaait nieuwe wegen. Maar ze bewandelt ook de oude. Ze is als een mystieke cultus, die de cirkel sluit tussen nostalgie en noodlot. Ze is bescheiden, hoedt zich voor uiterlijke schijn. Ze verkiest "zijn" boven "lijken op". Ze zingt krachtig en rechtuit, gevoed vanuit het diepste innerlijk. Haar vibrato raakt je diep in je hart. Ze draagt de kracht van het lijden uit, zo eigen aan het genre. Ze wordt begeleid door een gitaar-trio onder leiding van Custódio Castelo. Ze durft af te wijken van de betreden paden, maar toch durft ze zingen zoals Amàlia het deed… En ze slaagt erin, gedragen door een gracieuse lichtheid." …
Tournee door Nederland
De tournee door Nederland ziet er als volgt uit:
za 04 mei: LUX theater Nijmegen
do 09 mei Theater De Lievekamp Oss
vr 10 mei: Theater De Lievekamp Oss
zo 12 mei: De Harmonie Leeuwarden
di 14 mei: Schouwburg Odeon Zwolle
wo 15 mei: Arsenaal Theater Vlissingen
do 16 mei: Oosterpoort Groningen
vr 17 mei: Musis Sacrum Arnhem
zo 19 mei: De Kleine Komedie Amsterdam
ma 20 mei: De Kleine Komedie Amsterdam
wo 22 mei: Theater De Vest Alkmaar
do 23 mei: Stadsgehoorzaal Leiden
vr 24 mei: MC Frits Philips Eindhoven
za 25 mei: Chassé Theater Breda