Flip Kowlier

Flip Kowlier komt er aan Is 't Zweeds, of Zuid-Afrikaans? Nog 's goed luisteren. Nee, Vlaams. Mijn schoon lief luistert naar de cd, maar weet niet wat ik opgezet heb. Het is Vlaams, zeg ik. Nou… Willem Vermandere is beter te verstaan. Het is Fhilip Kowlier. Wie? Nou, kan die Kowlier niet wat duidelijker zingen.
Misschien is dit wel onderdeel van zijn succes. Je verstaat er niks van. Flip Kowlier is in het normale leven frontman van de rapband 't Hof Van Commerce, waarmee hij 2 succesvolle hiphop-cd's opnam. Nu doet-ie iets heel anders. Hij stapte alleen de studio in met een akoestische gitaar die hij kreeg van een jonge vrouwelijke fan en zong enkele warme, intense en sobere songs in 't Izzigems.
Voor zijn jonge poppubliek is het weer iets nieuws. Het moet vooral iets nieuws zijn. Iets waar je met z'n allen weer over kunt kletsen. Cult. Een gespreksonderwerp. Zijn jonge fans denken stiekum:…het lijkt trouwens op de muziek waar mijn ouders vroeger naar luisterden… Maar dat zeggen ze niet. Het pakt ze, iets van romantiek, heimweh, terug naar thuis. Maar dat zeg je niet. Heb je die Kowlier gehoord. Het lijkt wel iets op Twarres, maar dan minder soft. Keigaaf, kickkuh…
De jonge Vlaamse zanger/gitarist Flip Kowlier scoort in Nederland en België met zijn solodebuut Ocharme Ik, met teksten over het leven van alledag in een Westvlaams dialect uit de buurt van Kortrijk, om preciezer te zijn, uit Izzegem. Een taaltje waarin lettergrepen wegvallen. Niet licht te volgen, dus. Dialect is in. Denk maar aan Twarres, Willem Vermandere, Gé Reinders, Gerard van Maasakkers, en ooit Normaal, Rowwen Hèze.
Flip Kowlier is op het moment de hipste Belgische muzikant. Qua muziek is zijn cd Ocharme Ik een mix van pop, rock, folk en tango, maar meer nog songer-songwriter. Breekbare folkliedjes in het West-Vlaams, met uitstapjes naar pop, punk en reggea. Zijn cd verkeert in de hoogste regionen van de hitlijsten.
De groep rond Flip Kowlier bestaat uit: Pieter Van Buyten (bas), Karel De Backer (drums), Peter Lesage (Keyboards) Lazy Horse (gitaar, mandoline, accordeon).
Binnenkort spelen Kowlier en begeleiders op de Nederlandse tv in het programma Lola de Musica (ma 8 apr 23:55, Net 3) en zijn ze geregeld te zien op tal van podia.