Lyle Lovett
: Stier verbrijzelt been van Lyle Lovett
De Amerikaanse singer-songwriter Lyle Lovett is ernstig gewond geraakt aan zijn rechterbeen, toen hij door een stier werd vertrapt. Lovett onderging een drie uur durende operatie om de gecompliceerde breuken in zijn rechter onderbeen te herstellen. Zijn revalidatie gaat ruim een half jaar vergen.
De 44-jarige Lovett was op de boerderij van zijn oom Calvin op bezoek. Hij raakte gewond toen hij zijn oom te hulp schoot, die door dezelfde stier was aangevallen en verwond aan zijn borst. Lovetts 67-jarige oom Calvin Klein (een broer van zijn moeder Bernell) runt een boerderij in het gehucht Klein bij Houston. Klein, is de geboorteplaats van Lyle Lovett. Het is ooit gesticht door zijn voorouders, die uit Duitsland naar Texas emigreerden. Nu vormt Klein onderdeel van de plaats Tomball.
Lyle groeide in Klein op. Aan de Texas A&M universiteit studeerde hij op zijn 25-ste af in Duits en journalistiek. Tijdens zijn studie trad hij als zanger-gitarist geregeld op in koffiehuizen en in de plaatselijke pizzeria Mr. Gatti's. In 1979 trok hij naar het land van zijn voorouders.
In het Duitse Rothenburg diepte hij zijn universitaire opleiding verder uit. Daar ontmoette hij de country-muzikan Buffalo Wayne. Toen Wayne een country-evenement organiseerde in Luxemburg in 1983, stond Lyle op het podium.
Lovett neemt vervolgens een demo-tape op met vier songs. In 1984 verzorgt hij de backing-vocals op Nanci Griffith's derde album, Once in a Very Blue Moon, waarop Nanci Lyle's song "If I Were the Woman You Wanted" vertolkt. Als Guy Clark Lyles demo hoort tipt hij MCA Records. Bij die maatschappij komt in '86 Lyles eerste solo-album uit, onder de naam Lyle Lovett.
Dan raakt zijn carrière in een stroomversnelling. Hij brengt sindsdien nog eens zeven albums uit. Hij krijgt hits met "If I Were The Man You Wanted" en "San Antonio Girl.". De muziekpers is lovend. En met name in het alternatieve circuit is hij een graag gezien gast.
Lovett krijgt in '89 zijn eerste Grammy voor zijn album Lyle Lovett and His Large Band. Er zouden er nog meer volgen: In 1993 voor zijn duet met Al Green, "Funny How Time Slips Away."; in '94 voor "Blues for Dixie" en in 1996 voor The Road to Ensenada.
Lyle Lovett is ook bekend als filmacteur. In '92 maakte hij zijn filmdebuut als detective DeLongpre in Robert Altman's The Player. Tijdens die opnames raakt hij verliefd op actrice Julia Roberts en trouwt met haar. Maar het huwelijk lijdt onder de immense publicitaire aandacht en loopt na een kleine twee jaar spaak in maart '95. Lovett is ook in films te zien als "Cookie's Fortune" en "Prêt-à-Porter".