Tsanko Mladenov & Sila

Zigeuneravond met (Bratch en) Tsanko Mladenov & Silla)
Muziekpublique organiseert vrijdag 7 juni een avond met zigeunermuziek in het Marni Theater in Brussel.
Vanaf 20.30 uur treden op Silla (Bulgaarse zigeunermuziek) en Bratch (Oosteuropese Roma-muziek en swing).
Tsanko Mladenov & Silla
Als voorprogramma spelen Tsanko Mladenov en Silla, één van de groepen uit het project 'Verborgen Muziek'. De muzikanten van Silla komen uit de Mahala, de zigeunerwijk, van de stad Roussé. Elke dag komt de wijk er bijeen om de laatste gebeurtenissen te becommentariëren. Elke aanleiding is goed om feest te vieren. Liederen en dansen begeleiden de kleine en grote momenten van het leven.
Silla (de kracht in het Bulgaars) speelde op honderden feesten, waaronder de onvermijdbare huwelijksfeesten waarin de kutchek (ritmische dansen in 4 of 9 tijden) de dansers opzwepen. Maar Bulgarije bezit uiteraard een eigen schat aan volksmuziek. Dansen met 'oneven' ritmes zoals de ratchenitsa of de kopanitsa en nog mooiere trage melodieën (bavna melodia) worden door de Roma geïnterpreteerd met 'hun' instrumenten: accordeon, viool en bovenal de clarinet.
Tsanko Mladenov wordt in Bulgarije geapprecieerd als solist. Al meer dan twintig jaar speelt hij muziek, vooral bij het Naiden Kirov Orkest uit de stad Roussé, in het noorden van het land. Mladenov trad op in de VS, Afghanistan, Frankrijk en Duitsland. Nu woont hij in België met zijn familie, die uit muzikanten bestaat. Samen met de Brusselse violist Nicolas Hauzeur (Tan, Musique à 9,…) die studeerde in het Bulgaarse Plovdiv brengen Tsanko en zijn familie een repertoire van eigen composities en traditionele zigeuner- en Bulgaarse melodieën en liederen. Tsanko Mladenov (clarinet), Angel Dimitrov (accordeon), Emilia Dimitrova (zang), Alexander "Zlatko" Tchakarov (gitaar) en Nicolas Hauzeur (viool)