Muziekpublique

Nieuwe initiatieven van Muziekpublique in Brussel
De herstructurering van La Tentation in Brussel heeft geleid tot een nieuwe organisatie die de concerten en cursussen organiseert: v.z.w. Muziekpublique. Ook vinden deze niet meer plaats in Centro Galego, maar verspreid over een aantal lokaties in Brussel. Muziekpublique is naarstig op zoek naar een nieuw gebouw waarin alle activiteiten onder één dak ondergebracht kunnen worden.
De leiding van Centro Galego, die het gebouw beheert, heeft beslist de wereldmuziek en cursussen grotendeels af te stoten. Zij achtten de combinatie met het restaurant niet meer de juiste. De artistieke ploeg, de talloze vrijwilligers en muzikanten die La Tentation groot hebben gemaakt voelen zich in de steek gelaten door Centro Galego. Daarom heeft de artistieke ploeg beslist om te vertrekken.
Ook de Galicische groepen Ialma, La Banda en Galicia Baila trokken zich terug uit Centro Galego. Omdat Centro Galego hen wil verbieden die namen nog te gebruiken hebben de twee laatste zich onmiddellijk omgedoopt tot A Contrabanda en Foliada.
NIEUWE LOKATIES
De concerten van vzw Muziekpublique worden verspreid over een aantal lokaties in Brussel gehouden:
De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
Bouche-à-Oreille, Felix Hapstraat 11, 1040 Brussel
BSBbis, Kazernestraat 37, 1000 Brussel
Auditorium Campus CERIA, Emile Gryzonlaan 1, 1070 Brussel
Nieuwe activiteiten
Vzw Muziekpublique zit ondertussen niet stil. Nieuwe concerten staan op stapel, zoals dat van TAN (Turkije/Israël/België) op 17 mei in De Markten.
Verborgen Muziek
Een ander in het oog springend initiatief is het project 'Verborgen Muziek'. Met het project spoort Muziekpublique verborgen traditionele muzikanten op, begeleidt ze op muzikaal, technisch en organisatorisch vlak en produceert ze tijdens eigentijdse 'work in progress'-voorstellingen en tijdens een festival eind juni. Ook brengt Muziekpublique ze in contact met andere organisatoren. Het project krijgt gestalte in samenwerking met Intercultureel Centrum voor Migranten, Centre bruxellois d'action interculturelle, Regionaal Integratiecentrum Foyer.
Volgens Muziekpublique zitten er in Brussel en de rest van België nog tal van steengoede traditionele muzikanten die het brede publiek nooit bereiken, die zelfs nooit op een serieus podium te bewonderen zijn. Zij treden op op plaatselijke feesten, voor migrantenverenigingen, op trouwfeesten. Zij spelen instrumenten met voor het grote publiek ongewone namen als nianiourou, zurna, ud, salamoura of fluto de millo, maar soms gewoon ook mandoline of draailier. Groepen of muzikanten die zich kandidaat willen stellen, kunnen contact opnemen met Muziekpublique via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De nieuwe website van vzw Muziekpublique is http://www.muziekpublique.be