JW Roy

JW Roy smeedt allegaartje om naar iets waar de originaliteit vanaf druipt
- Door Sjak Janssen -
Na vijf jaar spelen met the One Night Band was de gedrevenheid bij Jan-Willem Roy aan het verdwijnen. De groep zat vast geankerd aan rootsmuziek. De spanning verdween waardoor de Knegselse zanger besloot er een punt achter te zetten en voor zichzelf te beginnen.
Hij had genoeg geluidjes en melodietjes in zijn hoofd zitten waar iets mee moest gebeuren, maar hoe wordt alles wat daarboven schommelt op de band gezet? Na een lange zoektocht kwam Jan-Willem weer met een aantal sterke muzikanten voor de dag en dook met dit gezelschap een monumentale boerderij in het Limburgse dorpje Boekend in en nam daar op de zolder 'Keep it Coming' op.
De mixen werden gemaakt door JB Meyers (ex Supersub zanger/gitarist en producer van o.a. De Dijk en Tröckener Kecks) terwijl JW zelf garant stond voor de productie.
Maar wat maakt "Keep it Coming" nu zo'n bijzondere plaat?
Dat de variatie in gecomponeerde liedjes sterk is?
Dat de tekstinhoud aangrijpend is?
Dat de bescheidenheid te horen is?
Dat de experimenten met klanken, geluiden en ritmes niet gekunsteld zijn en creatief aandoen?
Dat de plaat van de eerste tot de laatste toon naar het hart grijpt?
Dat er zowel akoestische als elektrische instrumenten gebruikt worden?
Dat het Americana verleden gemengd is met pure gitaarrock met uitwaaierende soulinvloeden?
Vergeet het! Juist dit allegaartje dat omgesmeed is tot een heldere eenheid maakt de plaat uniek. De originaliteit druipt er vanaf. Noem 't Americana, noem 't alternatieve country, noem 't gitaarrock, noem 't soul met rap- en wereldinvloeden. Als je er zin in hebt noem 't desnoods Brabantia, maar doe er iets mee. Ga bijvoorbeeld zaterdagavond 18 mei naar "De Leenhoef" aan het groen in Knegsel. Dan wordt de nu al legendarische plaat, die bij de grote independant V2 (Postman, Doe Maar, Frank Boeijen) gaat uitkomen live gespeeld.
Zomerse lentedag
Singer-songwriter Louis uit Valkenswaard mag het programma openen. Daarna is JW Roy & Band aan de beurt te laten horen of mijn woorden op waarheid gebaseerd zijn.
De avond wordt afgesloten door Sunset Travelers, de band van toetsenwonder Roel Spanjers. En juist deze band komt ook met een debuut-cd op de proppen. Wat is er in Brabant toch allemaal aan de hand? "For the Sake of it" is de naam waar de cd naar luistert waarop de getalenteerde Spanjers zijn smeuïge Hammond- en parelend pianospel mag laten horen.
Het repertoire van Sunset Travelers komt grotendeels van legendes als Eddie Hinton, Booker T. Jones en het gouden duo Spooner Oldman/Dan Penn. Veel rhythm&blues en soul. 'De perfecte soundtrack voor een zomerse lentedag. En daar worden we heel vrolijk van,' laat popjournalist Marcel Haerkens in Oor weten over de cd van Sunset Travellers. En dan heeft Oor nog geen woord gewijd aan "Keep it Coming" van JW Roy. Nee, nee, we zijn het bekendste en beste muziekblad van Nederlands mooi weer eens voor en kunnen met een gerust hart zeggen dat elk liedje dat JW op de cd heeft gekregen mooi, afwisselend, verbazend en aangrijpend is. En dat zijn er niet veel, vandaag de dag.