Image

Schoonheid in
eenvoud

Jóhann Jóhansson - Englabörn - Touch To:52
Op het Touch label (o.a. Haze, Biosphere, Hilmarsson) kwam onlangs een hele mooie CD uit: Englabörn van Jóhann Jóhansson. Jóhansson is een van de medeoprichters van het IJslandse, avant-gardistische, kunstenaarscollectief Kitchen Motors. Niet de enige opmerkelijke naam uit dit collectief. Zo maakte ik al kennis met de intrigerende muziek van Sigur Ros en Hilmar Orn Hilmarsson.

Oorspronkelijk is Englabörn geschreven als begeleidende muziek voor een gelijknamig theaterstuk (Sigurjonssen). Voor de CD is de muziek aangepast. Muziek voor strijkkwartet (Ebos String Quartet), piano, harmonium, orgel, percussie en zeer subtiele elektronica. Slechts één "gezongen" stuk op de CD: Odi et Arno. De tenor-stem wordt hier vertolkt door een computer. Iets dergelijks deed de Noorse ambient formatie Oofotr II ook op haar CD. Odi et Arno besluit ook de CD en is ook als akoestisch instrumentaaltje
opgenomen ("Krokodill")

Odi et Arno is een kort Latijns gedicht van Cantullus (60 v.Chr.):

Odi et amo, quare id faciam
fortasse requiris, nescio
sed fieri sentio et excrucior

Paul Claes vertaalde dit werk als volgt:

Mijn haat is mijn liefde, waarom?
vraag je, ik weet het niet
maar ik voel het en dat is mijn dood

De tegenstelling in dit gedicht zit ook een beetje in de muziek van Jóhansson. Hij zet bijv. een computerstem tegenover lieflijk strijkwerk, electronica versus akoestische kamermuziek. Dat doet hij bijzonder knap. Nergens wordt het gebruik van elektronica storend.

16 composities telt deze CD. Miniatuurtjes is misschien beter op zijn plaats. Droevig, melancholiek, gedragen en breekbaar. Geen overbodige franje. Schitterend strijkwerk in "Ef ég hefoi aldrei...", prachtig samenspel tussen piano en viool in Karen býr til engil en dito tussen percussie en glockenspiel in "Sálfrædingur".
Zeer onder de indruk van deze CD.

Paul - Waardering: 8