Paul - Waardering: 7

Image
Middeleeuwse
cross-over van Qntal

Qntal - III: Tristan und Isolde (Stars in the Dark / Vielklang)
Ongeveer 10 jaar geleden bracht Qntal twee platen uit die erg goed werden ontvangen in de wave/gothic scene. De band bestond uit Sigrid Hausen (zang) en Michael Popp (instrumenten) beide uit het middeleeuwse ensemble Estampie, en verder uit Ernst Horn (electronica) uit de darkewave formatie Deine Lakaien.

Na die twee platen, met een aantal hits die sindsdien nooit echt zijn weg geweest van de gothic-dansvloer ('Ad Mortem Festinamus' en 'Palästinalied'), was het lang, heel lang, stil rond de groep. Iets meer dan een jaar geleden kwam Ernst Horn met een ander middeleeuws cross-over project, genaamd Helium Vola. En nu is er dan eindelijk een nieuwe Qntal plaat, zonder Ernst Horn.

III is alles wat je kunt verwachten van Qntal. Middeleeuwse teksten worden gecombineerd met melodieën en fragmenten middeleeuwse muziek en electronica. Ook op deze plaat staan een aantal dansbare nummer zoals het middeleeuwse trip-hop achtige nummer 'Name der Rose' en het Carmina Burana met beats aandoende 'Ecce Gratum'.

Het grootste deel van de nummers is echter rustig en sfeervol zoals het bijna akoestische 'Entre Moi Et Mon Amin' (waarvan de single versie weer enigszins trip-hop is) en het dromerige 'Spiegelglas'.

III is een hele mooie en goede plaat geworden waar de professionaliteit en muzikale kwaliteit van de groep vanaf straalt. Het is echter niet een heel andere plaat dan de twee voorgangers geworden. Muzikaal is het meer van hetzelfde, alleen het geluid is aangepast aan de hedendaagse normen. Hoe dan ook, het mag meer van hetzelfde zijn maar het is wel heel erg goed en vooral mooi.