Image
Richard Thompson kreunt,
jankt en smeekt weer als vanouds

Richard Thompson - Old Kit Bag - Coocking Vinyl
Richard Thompson is op zijn nieuwe cd The Old Kit Bag weer ouderwets in vorm. Hij haalt hetzelfde niveau als op You? Me? Us?. Die dubbel-cd uit 1996 was een hoogtepunt uit zijn oeuvre. Waar hij toen de ene cd vulde met akoestisch en de andere met elektrisch werk, plaatst hij dat nu in een uitgekiende opbouw door elkaar heen. Eerlijk verdeeld over 12 nummers.

Op deze bijna een uur durende schijf smeekt, jankt en kreunt Thompson als vanouds. Zoals in het slowbluesy I've got no right to have it all. Je raadt het al, het handelt over een leven vol verloren liefdes. Zijn leven? Hij weet in ieder geval de intense gevoelens die daarbij passen in zijn stem te leggen. Je zou denken, over verloren liefdes is ondertussen al alles gezegd. Het is dan ook tekenend voor de kwaliteiten van Thompson dat hij na 31 jaar nog steeds nieuwe pakkende teksten over zo'n uitgekouwd onderwerp weet te schrijven. Dat is alleen de allergrootsten gegeven.

Thompson smijt trouwens sowieso met emoties. Zoals een gevoel van spijt in het akoestische A love You Can't Survive. Als vierde song op de cd is dat 't eerste rustige nummer. Na drie uptempo songs - op zijn elektrische gitaar de ene keer wat heftiger rockend dan de andere - weet Thompson dat het moment daar is om je ouderwets in te pakken met een intieme akoestische aanpak. Waarna een typisch folky marsje volgt met mandoline en een goed bijpassende tweede stem van Judith Owen.

De cd loopt over van de mooie nummers. Hoe een stem verleidend kan klinken hoor je in het soms fluisterend gezongen poëtische First Breath met spaanse gitaar en contrabas-solo van Danny Thompson. Ruim zeven minuten genieten. Vervolgens jaagt hij kreunend het tempo weer flink op.

Pearly Jim klinkt onheilspellend zwaar rockend, maar melodieus met een toegankelijk refrein. Outside of the Inside is zowel intiem als uitbundig en breed uitgesmeerd over ruim zes minuten met rootsy gitaarlicksa en een mandoline.

De meeste nummers zijn in een keer opgenomen. De bezetting is klein gehouden, met Danny Thompson (contrabas), Michael Jerome (drums, percussie en zang) en Judith Owen (zang). Waar overgedubd wordt speelt Richard Thompson op tweede gitaar, mandoline, accordeon, of harmonium.

Na één keer draaien bestond nog enige twijfel over de eerste drie nummers, maar na meer draaibeurten weet je het weer: The Old Kit Bag is een echte groeidiamant.