peter rowan - the free mexican airforce
Peter Rowan - The Free Mexican Airforce, Classic Tracks From The Flying Fish Albums - Continental Records RCCD 002

Continental Records (voorheen Rounder Europe) heeft een nieuwe reeks cd's in het leven geroepen, de Roots Collectibles. Met deze serie wil het label niet langer verkrijgbare albums, nooit uitgebracht materiaal of nieuw samengestelde verzamel-cd's beschikbaar maken voor liefhebbers van rootsmuziek. De eerste is van Rory Block, een verzameling van haar liedjes met natuurlijk het bekende nummer Lovin' Whiskey, en in februari 2009 worden albums van Danny Bryant (een heruitgave van diens debuut Watching You!) en Peter Rowan uitgebracht.

Peter Rowan (1942) is sinds de jaren '80 een cultheld uit de bluegrass muziek. Door continu toeren en onafhankelijk platen uit te brengen heeft hij een schare vaste fans aan zich weten te binden. Hij is echter al veel langer actief, richtte op school al een texmex-band op en was vanaf 1964 onder meer gitarist en leadzanger bij Bill Monroe and his Bluegrass Boys. Toen begon hij ook met het schrijven van liedjes. Begin jaren '70 vormde hij samen met David Grisman, Jerry Garcia, Vassar Clements en John Kahn de bluegrass band Old & In The Way, het gelijknamige album dat de groep uitbracht mag inmiddels tot de klassieken worden gerekend. Later ging hij samenspelen met texmex-accordeonist Flaco Jimenez, en komen we aan bij de periode waaruit de platen van de Roots Collectible cd stammen.

Het album Peter Rowan (1978) in zijn geheel en een selectie uit de plaat Medicine Trail (1980) zijn samengevoegd tot The Free Mexican Airforce, Classic Tracks From The Flying Fish Albums. De inlay geeft summiere, maar voor verzamelaars toch interessante, informatie. Zo heeft Rowan alle nummers zelf geschreven op een paar na, When I Was A Cowboy bijvoorbeeld is van Ledbetter, die we beter kennen onder zijn artiestennaam Leadbelly, een van de grote blueszangers die ontdekt werden door songhunters John en Alan Lomax in de jaren '30. Ook zitten er een paar grootheden tussen de meespelende muzikanten: op 7 nummers doet Flaco Jimenez mee, autoharp wordt gehanteerd door Mike Seeger (halfbroer van de bekende folkzanger Pete), country en bluegrass-muzikant Ricky Skaggs begeleidt een stuk met gitaar en Jerry Douglas van Union Station is te horen op dobro. Rowan zelf zingt en speelt gitaar en mandola.

In april/mei is Peter Rowan te zien op de volgende podia:
Woensdag 29 april 2009 De Lawei Drachten
Donderdag 30 april 2009 CC Leopoldsburg (B)
Zaterdag 2 mei 2009 Odeon De Spiegel Zwolle
Maandag 4 mei 2009 Meneer Frits Eindhoven
Woensdag 6 mei 2009 Muziekcentrum Arke Enschede
Donderdag 7 mei 2009 Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden
Vrijdag 8 mei 2009 Schouwburg Amphion Doetinchem
Zaterdag 9 mei 2009 Parkstad Limburg Heerlen
Zondag 10 mei 2009 Vredenburg Leeuwenbergh Utrecht
Dinsdag 12 mei 2009 Castellum Alphen a/d Rijn
Woensdag 13 mei 2009 Musis Sacrum Arnhem
Donderdag 14 mei 2009 Kennemer Theater Beverwijk
Vrijdag 15 mei 2009 Stadsschouwburg De Maagd Bergen op Zoom
Zaterdag 16 mei 2009 Chassé Breda