uutsprèken
Div. artiesten - Uutsprèken!, Popliedjes in je eigen dialect - Dwaarshoes Producties DW 005 (www.dwaarshoes.nl)

Gerard van Maasakkers, Gé Reinders, Normaal en Rowwen Hèze zijn landelijk bekend, maar er zijn nog heel wat meer muzikanten, dialecten en streektalen in ons land. Het project Uutsprèken! begon in 2006 met een dvd met uitvoeringen van liedjes in de eigen streektaal door diverse gerenommeerde (pop-)muzikanten uit Overijssel. Die hadden ze geschreven in opdracht van de IJsselacademie te Kampen. Vervolgens zijn ze zo enthousiast geraakt, dat besloten is om gezamenlijk een liedjesprogramma te brengen in de diverse streektaalvarianten die West-Overijssel rijk is. Bij elke voorstelling wordt een bijzondere gast uit de directe omgeving betrokken die een lied, verhaal of gedicht in streektaal vertolkt, o.a. Hans Keuper, Egbert Meijers, Piter Wilkens en Paul van Loo & Ivo Rosbeek hebben medewerking toegezegd.

Ter ondersteuning van deze theatertour, die op 27 februari a.s. in Zwolle in première gaat, is een cd verschenen, eveneens met de titel Uutsprèken!. De plaat wordt bevolkt door zes heren, die 8 nummers brengen. Elke muzikant heeft zijn eigen stijl, waarmee ze laten zien dat dialect zich uitstekend leent voor om het even welk genre muziek, in dit geval pop, rock, blues en folk. Opener Naor Uus, Naor Oe van Genemuider Gooswijn van Rees luistert lekker weg, Thomas Tijs (uit Luttenberg) en oud-Prodigal Son Erwin Nijhoff (Dalfsen) kiezen voor het steviger rockwerk en Zwollenaar Bert Vrieling heeft een lekker doorleefde stem en bijpassende bluesy inhoud ("de meziek zit in m'n ziel"). Muppetstuff (Hellendoorn) en Harm Jan Wilbrink (Dedemsvaart) leveren de meest folky bijdragen. Zij doen elk 2 liedjes, die in dezelfde versie eerder verschenen op de respectievelijke cd's Dolend Kompas (2006, De Grieze en Oelevloch, met sax door Peter Vrinds) en Zoals De Kraai Vliegt (2007, Stil An De Vaort en O Dokter met viool door Maurits Boreel). Recensies van beide albums zijn elders op Folkforum terug te lezen.

De muzikanten worden in het theater begeleid door: Dries Bijlsma (gitaar), Peter Plaatsman (contrabas), Rick Mensink (drums & percussie), Onno Wieten (accordeon), Reinder van Raalte (toetsen) en Ben Gerritsen (vibrafoon & marimba).

Luisteren kan op: www.myspace.com/uutspreken.

Tourdata:
27 feb. 2009 Odeon Zwolle (Premiere)
06 mrt. 2009 Theater Reggehof Goor
07 mrt. 2009 Amphion Theater Doetinchem
11 mrt. 2009 Stadsgehoorzaal Kampen
13 mrt. 2009 Hoftheater Raalte
14 mrt. 2009 ZININtheater Nijverdal
18 mrt. 2009 Parkstadtheater Heerlen
19 mrt. 2009 De Meenthe Steenwijk
20 mrt. 2009 Cultureel Centrum Deurne
21 mrt. 2009 De Voorveghter Hardenberg
24 mrt. 2009 Theater de Tamboer Hoogeveen
25 mrt. 2009 Theater de Lawei Drachten
27 mrt. 2009 Parkgebouw Rijssen
06 jun. 2009 Bostheater Ommen