gerard van maasakkers - jubileum cd/dvd
Gerard van Maasakkers - Jubileum cd / dvd - I-C-U-B4-T CUP 8038 (Music & Words)

Zojuist werd bekend dat Gerard van Maasakkers een Gouden Harp heeft gewonnen, de jury spreekt over 'plezier, talent en vasthoudendheid', Guus Meeuwis reikte de prijs uit en voegde 'sympathiek' aan deze woorden toe. Na de uitreiking werd met het Metropole Orkest en Carel Kraaijenhof De Lucht Zit Nog vol Dagen uitgevoerd door Van Maasakkers. Het toeval wil dat onderstaand artikeltje net af was.

Voor de gelegenheid heeft ie een feestelijk blauw jasje aan in plaats van het gebruikelijke overhemd. Gerard van Maasakkers heeft wat te vieren, en zijn ogen lachen het publiek toe als hij aftrapt met Ik Geef 'n Fist, begeleid door zijn Vaste Mannen en het Magogo Kamerorkest. Kroonluchters symboliseren het grote feest en geven tegelijk een huiskamersfeer. Met een beetje vertraging omdat de dvd opnieuw geperst moest worden is half februari het album Jubileum verschenen, bestaande uit een cd en dvd met opnamen van het jubileumconcert dat hij in juni 2008 in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven gaf.

Gerard van Maasakkers vierde in 2008 het feit dat hij al 30 jaar in het muzikantenvak zit. Omroep Brabant maakte daarom een documentaire, die in mei uitgezonden werd en vervolgens nog eens op 14 december op alle regionale omroepen, dat mag gerust bijzonder genoemd worden. Nu staat deze mooie portrettering op de dvd van Jubileum. Van Maasakkers blikt erin terug op zijn bewogen leven en zijn carrière. Van zijn eerste LP uit 1978 tot zijn nummer-1-hit, de Ticket For Tibet-single Als je ooit nog eens terugkan. Verder zijn er beelden van het bloemencorso in Valkenswaard (met zijn liedjes als centraal thema) en van de studio-opnamen van de cd Anders die in augustus vorig jaar uitkwam, met fragmenten van de sessies met Ad van Meurs, Bennie Jolink, Jack Poels, JW Roy, Frank Lammers en Guus Meeuwis.

De hoofdmoot van Jubileum is echter het concert in het Muziekcentrum, de cd bevat een selectie van de nummers, de beelden van het optreden op 8 juni vormen het eerste onderdeel van de dvd. Nu zingt de Brabantse bard voornamelijk zelf zijn liedjes, maar bij een feest horen gasten, het Magogo Kamerorkest uit Tilburg noemde ik al, Angelo Verploegen (trompet en bugel) geeft een indrukwekkende intro op bugel bij Cis Verdonk, Bart-Jan Baartmans is extra ondersteuning op gitaar en brassband De Vooruitgang uit Nuenen speelt mee op Salve Regina, Hier Heur Ik Thuis en Hee Gaode Mee. Vocale bijdragen zijn er van Jack Poels die zijn versie van Kan De Deur Nie Dicht komt zingen, Gerard kijkt genietend toe. Later volgen nog Jelle Amersfoort (As Ge Ooit) en Izaline Calister (De Lucht Zit Nog Vol Dagen). As Ge Ooit is nog twee keer als bonustrack te beluisteren, in een kleedkamerversie met JW Roy op de cd, en live van Mich Walschaerts op de dvd, allebei sobere uitvoeringen die me meer raken dan het optreden van Amersfoort. De vocale gastoptredens, evenals een mooi ingetogen 't Is Aovond (solo gespeeld), staan wel op de dvd, niet op de cd. De Vaste Mannen zorgen voor een paar  meerstemmige hoogtepunten, As Ge Komt is geheel a capella, Lieke Vur Mariken wordt gespeeld met vijf akoestische gitaren en heeft een a capella einde.

Van Maasakkers merkt ergens op dat hij het moeilijk vindt om in woorden uit te drukken hoe het is om zo'n feestje te bouwen op het podium met muzikanten en het publiek in de zaal. Het is altijd lastig uit te leggen hoe iets aanvoelt aan iemand die er niet bij was, maar in dit geval is dat ook niet nodig. Wie de concertbeelden bekijkt op de dvd kan een uur en drie kwartier lang gewoon zelf zien hoe hij met volle teugen geniet van zijn eigen jubileum.

Mirjam Adriaans