dan milner ea - irish pirate ballads and other songs of the sea
Dan Milner e.a. - Irish Pirate Ballads And Other Songs Of The Sea - Smithsonian Folkways SFW CD 40553 (distributie Music & Words)

Traditionele Ierse folk is vaak verhalend, er wordt verteld over de ellende van de hongersnoden in de 19de eeuw, of de Engelse bezetting, maar naturlijk ook over de zee en de emigratie. Voor de Irish Pirate Ballads And Other Songs Of The Sea verzamelde zanger Dan Milner 13 nummers waarvan de teksten handelen over schepen, zeereizen, piraten, ronselaars en smokkelaars. De meeste zijn zo tussen de honderd en honderdvijftig jaar oud en gebaseerd op ware gebeurtenissen en bestaande personen. De 17de eeuwse piraten Micheál Ó Bruadair en John Ward komen terug in respectievelijk The Ballad Of Ó Bruadair en Saucy Ward, terwijl Granuaile handelt over de legendarische dame Grace O'Malley en de hoofdpersoon uit Larry Maher's Big Five-Gallon Jar daadwerkelijk een ronselaar blijkt te zijn uit Manhattan in het midden van de 19de eeuw.

Een uitgave van Smithsonian Folkways bevat altijd een inlay met veel informatie, dat geldt ook voor de Irish Pirate Ballads And Other Songs Of The Sea, dat als vervolg kan worden gezien op Irish Ballads And Songs Of The Sea (1999). Na een voorwoord van Mick Moloney (folk-wetenschapper en muzikant) vertelt Dan Milner (New Yorker met Ierse wortels, die al jaren muziek maakt, concerten organiseert en in o.a. Living Tradition schrijft) zijn levensgeschiedenis en geeft hij uitgebreide achtergrondinfo van alle liedjes. The Flying Cloud (a capella gezongen) hoorde hij bijvoorbeeld voor het eerst van de beroemde Ewan McColl in de jaren '60, maar Milner heeft geen bewijs kunnen vinden dat er een schip bestaan heeft met deze naam. En van Bold McCarthy (The City Of Baltimore) zijn vele versies bekend, waaronder een uit New Hampshire die door Martin Carthy werd gezongen op de verzamelaar Irish Songs from Old New England (een uitgave van Folk-Legacy, ook met Dan Milner). Liefhebbers van Ierse muziek zullen allicht het populaire All For Me Grog herkennen, dat door Milner wordt samengevoegd met Parnell's March. Het werd in de jaren '60 door Liam Clancy opgenomen en kwam zo in de Ierse folk terecht. Hier in Nederland is het natuurlijk vooral bekend van de versie van de Dubliners.

Zanger Dan Milner krijgt op deze plaat medewerking van een indrukwekkend stel Iers Amerikaanse muzikanten. Susan McKeown is bijvoorbeeld bekend van haar werk op de cd Wonder Wheel van The Klezmatics en John Doyle is oprichter van de band Solas, maar vormt nu een duo met Liz Carroll. Gabriel Donohue, die de plaat mee produceerde, tourde met The Chieftains en Robbie O'Connell zong jarenlang met zijn ooms, The Clancy Brothers.

Bezetting: Dan Milner (zang), Mick Moloney (tenor banjo, mandoline, zang), Joanie Madden (fluiten en whistles), John Doyle (gitaar, bouzouki, zang), Tim Collins (concertina), Gabriel Donohue (bouzouki, accordeon, gitaar, mandoline, piano), Susan McKeown (zang), Robbie O'Connell (zang), Brian Conway (fiddle), The Johnson Girls (zang) en Bob Conroy (5-string banjo).