la musique d'issa sow - doumale
La Musique d'Issa Sow - Doumale - Homerecords.be

Tijdens zijn werk als herder probeerde de jonge Peul Issa Mbaye Diary Sow (afkomstig uit het grensgebied tussen Senegal en Mauretanië) tegelijk zijn nianiooru (of riti) uit, een soort viool met maar een snaar die via zijn oom aan hem werd doorgegeven. Sindsdien heeft hij flink aan de weg getimmerd op dat instrument, hij speelde al in het Nationaal Orkest van Senegal, o.a. met Baaba Maal en Youssou N'Dour. Tegenwoordig woont deze muzikant in België en het zal niemand verwonderen dat hij daar nog een icoon op viool is tegengekomen: Wouter Vandenabeele. Zij gingen een samenwerking aan, waarvan de cd Doumale het resultaat is. Hypnotiserende Peul-muziek op een melancholieke nianiooru en ritmische zang staan centraal, maar krijgen nu en dan gezelschap van Europese orkestrale klanken waarin de hand van Vandenabeele duidelijk aanwezig is.

De teksten staan in de inlay, bij elk nummer staat een Franstalige uitleg. Daaruit blijkt meteen de afkomt van Issa Sow, zijn liedjes gaan vooral over het bestaan als nomade, waarin ook zijn maatschappelijke betrokkenheid ruimte krijgt. Titelnummer Doumale gaat over het weerzien van herders met familie en vrienden in het regenseizoen. Een filosofische blik op de wereld blijkt uit Thiay Alaa ('niets is eeuwig'). Maar ook het huwelijk van een Peul (Diombela de Mola Sylla), een strijdbare vrouw (Aïda Dialya) of een waarschuwing aan de emigranten (Daaniyanke) zijn onderwerpen die voorbijkomen. Met Vandenabeele heeft Sow Niaale geschreven, over de witte vogels die met de kudde meevliegen, en Malick Pathé Sow schreef Njaru, een ode aan de mannen die de moed hebben om de dood te trotseren, om zich te willen onttrekken aan schaamte en vernedering.

Uiteraard speelt Wouter Vandenabeele mee met Issa Sow, bovendien zijn nog 16 strijkers (waaronder Aurélie Dorzée) uitgenodigd en een stel gasten, ook niet de minsten: Oumar Ka, Fadel Sow, Mola Sylla en Abou Diouba (zang), Malick Pathé Sow (hoddu, zang), Serigne M. Gueye (percussie), Bao Cissoko (kora, tama) en Tom Theuns (gitaar).

Mirjam Adriaans