pauni trio - pauna devojka
Pauni Trio - Pauna Devojka - Silvox sil 235

Drie mooie jonge vrouwen brengen Bulgaarse volksmuziek met de typische harmonieën en dissonante klanken. Het bijzondere hieraan is dat deze zangeressen niet uit Bulgarije komen maar uit Nederland. Iris Ficker, Mariëlle de Winter en Juliëtte van Dijk (twee sopranen en een mezzo sopraan) hebben achtergronden in pop, jazz, volks- en klassieke muziek en vonden elkaar in een gemeenschappelijke liefde voor Bulgaarse zang. In oktober 2009 presenteerden ze als Pauni Trio hun debuut-cd: Pauna Devojka.  

Het Pauni Trio brengt deels pure traditionele volksliederen uit de verschillende regio's van Bulgarije, maar ook kerkgezangen en daarnaast hedendaags werk. Twee stukken werden zelfs speciaal voor de dames geschreven door de Bulgaarse componisten Genčo Genčev en Petâr Krumov.  Ze zingen voornamelijk a capella, maar op Pauna Devojka worden ze hier en daar begeleid door bariton Gerrit Eijkelboom en muzikanten Jan Wollring (accordeon), Bart de Kater (klarinet, kaval), Rob Kerkhoven (tambura) en Behsat Üvez (percussie).

Saskia Törnqvist schreef in Het Parool:
...Dat de Bulgaarse plattelandsbevolking eeuwen is gehard door onderdrukking en bittere armoede kunnen deze Nederlandse dames volledig invoelbaar maken. Vergeleken met hun collega's van Le Mystère des Voix Bulgares beschikt het Pauni Trio over een iets minder gespierd geluid. Daartegenover stelt het een subtiliteit waarmee ze het schitterende repertoire een nieuwe glans geven...

Meer info over het Pauni Trio vind je op: www.paunitrio.nl.