soweto gospel choir - african spirit
Soweto Gospel Choir - African Spirit - Shanachie 66040 (distributie Munich)

Op de cd African Spirit, de derde van het Soweto Gospel Choir (afkomstig uit het Zuid-Afrikaanse township met dezelfde naam), staan 19 spirituele nummers. Dat zijn niet noodzakelijkerwijs religieuze liederen, er zitten traditionele Afrikaanse stukken bij, maar ook bij ons wat bekender werk. Zo coverde het koor One Love van Bob Marley en Bob Dylan's I'll Remember You en Forever Young. En wie kent Rivers Of Babylon, de oude hit van Boney M nog? Die blijkt zich ook al goed te lenen voor een gospelvariant. Het merendeel wordt a capella gezongen of slechts met toevoeging van percussie en het bij gospel onmisbare handgeklap. Soms spelen de koorleden zelf modernere instrumenten als gitaar, keyboard of drums.

Een bijzondere versie is er van One van U2, ook met een Afrikaans gospelsausje overgoten, maar met leadzang van Bono zelf, frontman van de Ierse rockgroep en wereldverbeteraar. Het stuk werd door hem uitgevoerd met het Soweto Gospel Choir ter gelegenheid van een concertreeks voor Nelson Mandela's 46664 Aids Awareness campagne.

Volgens de hoestekst zou je al deze liederen tegen kunnen komen in kerken in de townships of op het platteland in Zuid-Afrika. Het Soweto Gospel Choir, dat in 2002 opgericht werd, trad al met diverse beroemdheden op, waaronder (naast Bono) Peter Gabriel, Queen, Jimmy Cliff en Johnny Clegg. In februari won het koor met de plaat Blessed nog een Grammy Award voor Best Traditional World Music Album.

African Spirit is zo kleurrijk als de leden van het koor. Gospel kwam ooit uit Afrika, met de slaven naar Amerika. Het Soweto Gospel Choir geeft er zijn eigen draai aan en mengt de muziek opnieuw met de Afrikaanse traditie.

Tracklist:
1. Seteng Sediba
2. Avulekile Amasango/One Love
3. I'll Remember You
4. Ke Na le Modisa
5. Akahlulwa Lutho
6. Sitting in Limbo/This Little Light of Mine/M'Lilo Vutha Mathanjeni/If Y
7. Izwi Lahlab'inhiziyo Yami
8. Africa
9. One
10. Hlohonolofatsa
11. Hosanna
12. Sefapano
13. By the Rivers of Babylon
14. Modimo
15. Balm of Gilead
16. Forever Young
17. Somlandela
18. Shosholoza
19. World in Union

Zie ook: www.sowetogospelchoir.com.