néma mint choueikh - mauretanian music form the trarza region
Néma Mint Choueikh - Mauretanian Music from the Trarza Region - Popular African Music pam oa 211 (distributie Munich)

De titel van deze cd geeft al aan dat dit voor de niet-Afrikaanse markt bedoeld is. De begeleidende inlay geeft dan ook uitgebreid uitleg over de plaat, de gebruikte instrumenten en de nummers, allemaal in het Engels, dus voor vrijwel iedereen toegankelijk.

Het gaat hier om Moorse muziek uit Mauretanië, in Arabische toonsoorten, bij elk nummer staat de modus aangegeven. Zangeres en componiste van alle stukken is Néma Mint Choueikh, op een uitzondering na: de vocalen op Lad Neïdaan zijn van Mama Mint Lekbeït ('mama' is een jong meisje), een leerlinge van Néma. Opnamen werden gemaakt bij de artieste thuis, in slechts drie uur tijd, met de ramen dicht ter bescherming tegen een zandstorm die op dat moment woedde. Haar stem is rauw en meeslepend van klank, en daarmee zingt ze over de liefde, de krijgers die ten strijde trekken, haar eigen (mooie) zangstijl, heimwee en de profeet Mohammed.

Er staan 12 volledig akoestische nummers op de plaat, variërend in lengte van 2:13 tot 11:11, hetgeen een totaal oplevert van ruim 75 minuten. De volgorde is nagenoeg dezelfde als die van de opnamen.

De breed uitgesponnen muziek werkt hypnotiserend. Gebruikte instrumenten zijn ardin, tidinit, t'bal en gitaar. De ardin wordt van oudsher door vrouwen bespeeld, is een snaarinstrument en ziet eruit als een omgekeerde kora. De tidinit, een soort kleine luit, is dan weer een typisch manneninstrument en de t'bal is een grote keteltrom, die vroeger ook alleen door vrouwen gespeeld werd.

Muzikanten: Néma Mint Choueikh (zang, ardin), Nassawahala Mint Lekbeït (2e ardin), Mama Mint Lekbeït (zang op Lad Neïdaan), Ahmedou Ould Kbeïd (tidinit, gitaar), Dahi Ould Ngzey (gitaar, tidinit) en Mahjouba Mint Mohamed (t'bal).