csókolom - dogdaze
Csókolom - Dog Daze - Arhoolie Records CD 523

De cd Dog Daze van Csókolom werd vorig jaar in mei uitgebracht. Het is de derde plaat van dit strijkkwartet, bestaand uit Anti von Klewitz (violen en zang), Sander Hoving (kontra, viool, tenorviool), Anneke Frankenberg (viool, tenorviool) en Jens Piezunka (contrabas). Op twee nummers speelt Lulo Reinhardt mee op gitaar. Het schijfje bevat een uur lang muziek, in 17 nummers, die in 2005/06 opgenomen werden tijdens live uitvoeringen in Trippstadt en Berlijn en in enkele studio-sessies in Amsterdam en Koblenz.

Frontvrouw van de groep is Anti von Klewitz, die als kind van Duitse ouders opgroeit in het voormalige Joegoslavië, en daar al vroeg kennismaakt met de plaatselijke zigeunermuziek uit de Balkan en Hongarije. Ze doet een klassieke opleiding, raakt aan jazz verslingerd en speelt als violiste in een Cubaans charanga-orkest alvorens met Csókolom te beginnen. Daarin vermengt ze deze invloeden met gypsy-swing en klezmer. De Oost-Europese muziek van de groep is geheel akoestisch.

De ondertitel van Dog Daze luidt Fullbloods and Hybrids from Greater Transylvania. De muziek uit die streek vormt ook de inspiratiebron voor The Transsylvanians, en de toegankelijke klanken van Csókolom doen daar ook aan denken, maar dan zonder de energieke elektriek van die band.