liam clancy - the essential
Liam Clancy - Yes... Those Were The Days / The Essential Liam Clancy - Dolphin Records DOLTV2CD 108 (distributie Music & Words)

De enige nog levende van de Clancy Brothers is de benjamin, Liam Clancy. Hij is inmiddels de 70 gepasseerd, maar nog steeds actief. Vijf jaar geleden schreef hij zijn memoires in The Mountain Of Women, hij is bezig met een vervolg. Vorig jaar verscheen een documentaire over hem: The Legend of Liam Clancy, en een heruitgave van zijn eerste solo-cd Liam Clancy en later dit jaar moet zijn biografie het licht zien. Daar past natuurlijk muziek bij, en dus is er een overzichtsverzamelaar uitgebracht. Een dubbel-cd, Yes... Those Were The Days en The Essential Liam Clancy met in totaal 23 nummers, inclusief de bonustrack.

Liam Clancy heeft een aangename tenor, die zeer prettig in het gehoor ligt, met name bij de rustiger liedjes. Hij begeleidt zichzelf op gitaar of concertina. Aangezien deze dubbelaar een muzikaal overzicht van zijn hele carrière betreft horen we Clancy solo, maar ook enkele nummers met zijn broers en Tommy Makem, of met The Fairweather Band. Liam speelde eind jaren '90 in een trio samen met zijn zoon Donal Clancy en Robbie O'Connell, die hier te horen zijn op drie liedjes: The Shoals Of Herring, The Mary Ellen Carter en River. Op Aghadoe speelt The Irish Philharmonic Orchestra mee en het a capella The Rocky Road To Dublin is het duet met Luke Kelly (Dubliners) van zijn debuutplaat. Dit liedje is eigenlijk onderdeel van een drieluik, het volgende stuk op de cd, Luke (het enige zelfgeschreven nummer), is een gesproken, ingetogen ode aan deze legendarische artiest met enkel gitaarbegeleiding, dat eindigt met de zin "no nay never, will you play the wild rover, no never no more". Dan wordt deze klassieker in een live versie gebracht door The Clancy Brothers & Tommy Makem. Het arrangement is uiteraard deels van de hand van Kelly.

Wat jammer is aan deze uitgave is het gebrek aan informatie over de liedjes. Zo staan op de tweede cd (The Essential Liam Clancy) een stel live opnamen, maar er wordt nergens gemeld waar of wanneer die zijn gemaakt, alleen wie de muzikanten zijn (niet eens welke instrumenten ze bespelen). Er staat wel een zeer uitgebreid verhaal in van Alan Gilsenan, regisseur van de documentaire over Liam Clancy, die zijn tekst over het belang van Clancy met enig drama doorspekt heeft. En dan zijn er nog de hits uit de jaren '70 Those Were The Days (bekend van Mary Hopkin, maar de Clancy's namen het lied ook op) en The Streets Of London (Ralph McTell, in 1993 gecoverd door Liam Clancy). Wat waren de redenen die Clancy ertoe bewogen om ze op zijn repertoire te zetten? De echte kenner weet ongetwijfeld het antwoord, maar die zit waarschijnlijk niet op een verzamelaar te wachten. Internet biedt weliswaar enige uitkomst hier, al is het levensverhaal van Liam Clancy er nog veel uitgebreider terug te vinden, waardoor het in een inlay enigszins overbodig wordt.

Tracklist cd 1
1. Those Were The Days
2. The Patriot Game
3. Red Is The Rose
4. The Shoals of Herring
5. Aghadoe (Featuring The Irish Philharmonic Orchestra)
6. The Mary Ellen Carter
7. River
8. Spanish Is The Loving Tongue
9. Children After Rain
10. The Band Played Waltzing Matilda
11. We've Come A Long Way (Featuring Tommy Makem)

Tracklist cd 2
1. The Dutchman
2. The Orchard
3. The Loch Tay Boat Song
4. The Irish Rover
5. Ar Éireann NÍ Neosainn Cé Hí
6. The Streets of London
7. Wild Mountain Time (Will ye go lassie go) Featuring the Clancy Brothers & Tommy Makem
8. Rocky Road To Dublin (Featuring Luke Kelly)
9. Luke
10. The Wild Rover (Featuring the Clancy Brothers & Tommy Makem)
11. Journey's End
Bonus track:
Home From The Sea

Mirjam Adriaans