drijfhout - hé kapitein!
Drijfhout - Hé Kapitein! - NKM001 (verkrijgbaar via www.drijfhout-vlieland.nl)

In de zomer geeft Drijfhout, bestaand uit Ger Lamerus en Nils Koster, dagelijks concerten op Vlieland. Zelfs op enkele souvenirartikelen van het Waddeneiland is dit folkduo terug te vinden. De heren maken vooral Nederlandstalige zeemansliederen, shanty's en andere muziek die vooral geïnspireerd wordt door de zee. Er zit heel wat eigengeschreven werk bij, af en toe zit er een  traditional tussen, soms Engelstalig. Sinds een tijdje is hun nieuwe album, Hé Kapitein! uit, de eerste uitgave op het eigen label van Nils Koster.

Er staan maar liefst 18 tracks op deze cd, nou ja, eigenlijk 17, want het laatste stuk is een remix van titelnummer Hé Kapitein, die vooral bestaat uit toevoeging van drums aan het lied, waardoor het net iets meer poppy klinkt. Zeemansmuziek is over het algemeen aanstekelijk of melancholiek, en dat vinden we dan ook terug op deze plaat. Er wordt veel samen gezongen door de heren, met wat doorleefde stemmen, die heel goed passen bij de uitstraling van het zeemansleven. De liedjes gaan over de zee, drank, vrouwen (met name die van lichte zeden uiteraard) en vis. Op Warme Garnars gebeurt dat voor de gelegenheid door een dameskoortje, al kan deze versie niet echt op tegen die van de Vlaamse dames van Laïs, die dit nummer ook op het repertoire hebben. De bekendste traditional die Drijfhout heeft opgenomen op Hé Kapitein is ongetwijfeld Shenandoah.

De begeleiding bestaat vooral uit trekzak en gitaar (bespeeld door zowel Koster als Lamerus). Er staat een instrumentaal op met viool (Koster) in de hoofdrol, La Partida. Op enkele nummers horen we blazers, zoals een sousafoon (Jan Wim Cupido) op het vrolijke Heen en Weer en klarinet (Gerrit Boonstra) en trompet (Sander Moorlag) op Haal Hem Op en Laat de Lading Los, dat ietwat jazzy getint is. Ook Rienk en Roald Hacquebord zijn gastmuzikanten, op respectievelijk toetsen / sax / achtergrondzang en basgitaar. Zij deden ook al mee op de voorganger Op Het Vlielandse Strand.  

De opnamen werden gemaakt aan boord van de klipper Adora, die in de haven van Vlieland lag en als studio werd ingericht. Buiten woedde de ene storm na de andere, al hoor je dat niet terug op de cd. Je krijgt wel het idee dat je lekker aan het strand zit bij een gezellig kampvuur met muzikanten. Vakantiefolk dus, uit Vlieland.

Mirjam Adriaans