putumayo presents americana
Diverse artiesten - Putumayo Presents Americana - Putumayo PUT 266-2

Soms sta je in een platenzaak, en dan hoor je een cd opstaan die je meteen raakt. Je blijft even luisteren, en vraagt aan de jongen bij de kassa wat het is. Dit overkwam onlangs een van de redactieleden van Folkforum. Het bleek om Putumayo Presents Americana te gaan, met nummers erop van o.a. The Little Willies, Chip Taylor & Carrie Rodriguez, Alison Brown en Josh Ritter. Het was een demo, die helaas nog niet voor de verkoop beschikbaar was. Enkele dagen later werd een recensie-exemplaar thuisbezorgd, en blijkt het inderdaad een prachtige collectie te zijn.

Met name als je interesse hebt in alt.country, newgrass (moderne bluegrass), en andere aanverwante akoestische rootsmuziek is Putumayo Presents Americana een aanrader. Er staan gevestigde namen op, zoals Chip Taylor, die al jaren Amerikaanse rootsmuziek maakt, en die in de jonge violiste Carrie Rodriguez ook nog een verdienstelijke zangeres ontdekte, getuige hun duet Sweet Tequila Blues. Daarnaast is er aanstormend en veelbelovend talent, zoals Eliza Lynn, die in Sing A New Song haar jazzier kant laat horen. De band Mulehead bestaat weliswaar niet meer, maar zanger Kevin Kerby, die met zijn licht rafelige stem toch behoorlijk bepalend is voor het geluid, treedt nog steeds op met zijn eigen werk. Later op de plaat vinden we een nieuwe cover van de traditional House Of The Risin' Sun. Velen zullen de hitversie kennen van The Animals, maar luister eens naar het gevoel van deze newgrassvariant van Tim O'Brien, die het nummer een eigen arrangement gaf met banjo, gitaar en dobro. Alison Brown maakte ooit deel uit van Union Station (de begeleidingsband van Alison Krauss), maar is op eigen kracht zeer de moeite waard, blijkt uit het instrumentale Deep Gap. Het ontspannen nummer is niet geheel representatief, normaliter speelt ze banjo, hier hanteert ze de gitaar, met begeleiding van mandoline en bas. Ruthie Foster zingt Hole In My Pocket van Terri Hendrix, die even daarvoor op dit album Prayer For My Friends van weer iemand anders vertolkt. Dit soort kruisbestuiving is vrij gebruikelijk in de folk, maar ook in de daaraan verwante americana-gemeenschap. De meeste muzikanten voelen zich zelfs vereerd als een collega hun werk opneemt.

Kortom, elk nummer op deze cd heeft een eigen geluid, geworteld in traditie en tegelijk modern van klank. Het gaat hier niet om gelikte, poppy liedjes, maar goed uitgevoerde, vooral akoestische muziek, met veel invloeden uit folk, country, jazz en bluegrass. Het is slechts een kwestie van smaak welke van de 12 je het mooist vindt. Alle liedjes werden al eens uitgebracht op een cd tussen 2000 en 2005, dus als je een fantastische artiest ontdekt die je nog niet kende, kun je op zoek, websites staan erbij vermeld. Dat brengt ons bij het uiterlijk van de plaat, het oog wil tenslotte ook wat. Wie Putumayo kent, weet dat op de hoesjes altijd de kenmerkende tekeningen van Nicola Heindl staan. In dit geval zien we een meisje met banjo en een jongen met gitaar (de belangrijkste instrumenten in de Amerikaanse traditionele muziek, al zijn ook viool en mandoline regelmatig te horen), ze zitten op een witte, houten, koloniale veranda, een typisch aanzicht uit het zuiden van de VS. Naast dit fraaie artwork is ook de inlay mooi verzorgd, met informatie in het Engels, Spaans en Frans over elke artiest en het bijbehorende nummer.

Natuurlijk zijn er nog veel meer artiesten te noemen die mooie americana maken, maar op Putumayo Presents Americana staat een bijzonder aanbevelenswaardige verzameling voor wie zich eens in deze muziek wil verdiepen. En mocht je nog een tweede argument nodig hebben om deze plaat aan te schaffen: Putumayo ondersteunt verschillende goede doelen met de opbrengsten van zijn activiteiten. Van de verdiensten van de americana-cd gaat een deel naar Second Harvest, een organisatie van voedselbanken in de VS die jaarlijks zo'n 35 miljoen arme mensen van noodzakelijk dagelijks eten probeert te voorzien. Bovendien is er ook nog de zogenaamde 'feel good guarantee', en dat zit wel goed met de juweeltjes op dit album.

Tracklist:
1. RobinElla • Down The Mountain 2. Mulehead • Frankie Lee 3. The Little Willies • It's Not You It's Me 4. Robert Earl Keen • Ride 5. Eliza Lynn • Sing a New Song 6. Old Crow Medicine Show • Wagon Wheel 7. Chip Taylor & Carrie Rodriguez • Sweet Tequila Blues 8. Tim O' Brien • House of the Risin' Sun 9. Alison Brown • Deep Gap 10. Terri Hendrix • Prayer for My Friends 11. Josh Ritter • Harrisburg 12. Ruthie Foster • Hole In My Pocket