nel bryden - second time around
Nell Bryden - Second Time Around - eigen beheer (www.nellbryden.com)

Eerder dit jaar was ze al even in Nederland, maar vanaf 27 september is ze opnieuw te zien op diverse podia. Singer-songwriter Nell Bryden had een onconventionele opvoeding, met een  impressionistisch schilder als vader en een klassieke zangeres als moeder. Tijdens een backpacking trip door Australië begon ze liedjes te schrijven en in 2004 verscheen de EP Nell Bryden. Later kwam nog een mini album, en dit jaar was de tijd rijp voor haar eerste full-cd, Second Time Around. Bryden zingt zelfgeschreven werk en speelt akoestische, elektrische en 12-snarige gitaar.

Inspiratie kreeg ze van opvallende vrouwen in de muziek, zoals Aretha Franklin, Billie Holiday, Joni Mitchell en Patsy Cline, maar ook van haar bezoeken aan New Orleans, de stad van de jazz en blues. Second Time Around bevat 11 nummers, waarvan er een paar in retro-stijl zijn opgenomen, waardoor ze enigszins aan de beroemde zingende filmster Doris Day doen denken.

Banjo en pedal steel geven de lekker in het gehoor liggende liedjes regelmatig een countrygevoel of een bluegrass-accent, al heeft jazz een flinke invloed. Vanaf halverwege de plaat zijn wat meer luisterliedjes te horen, zoals Only Life I Know (met viool, accordeon en wasbord), of het  ingetogener, ietwat melancholieke Green Dress, met subtiele pedal steel in de begeleiding. De  ballad Where The Pavement Ends kent een folky dynamiek, met banjo, viool, pedal steel en wasbord naast het gebruikelijke instrumentarium van een band (gitaren, drums, bas).

Second Time Around klinkt gevarieerd, qua stijl denk je al gauw aan Norah Jones, maar dan iets minder gepolijst en met een wat steviger geluid. Nell Bryden heeft een prachtige, wat donkergekleurde, stem, die in de lage regionen soms doet denken aan Dayna Kurtz. Ze heeft voor deze plaat een flink stel muzikanten om zich heen verzameld, naast bovengenoemd instrumentarium zijn ook nog percussie, klarinet, diverse soorten toetsen en cello toegevoegd, maar het bandgeluid is voor het merendeel ondergeschikt gehouden aan de zang, waardoor de teksten goed verstaanbaar zijn. Het zou wel handig zijn als die (eventueel via de website) beschikbaar zouden zijn voor het publiek.

Mirjam Adriaans

Wie alvast wil luisteren kan terecht op Myspace, myspace.com/nellbryden.
Concertdata 2007
27 sep, Mulligans - Amsterdam
28 sep, Slotplaats - Bakkeveen,
29 sep, Delftsblauw - Eindhoven
30 sep, 't Keerpunt - Spijkerboor
30 sep, Tante Truus - Groningen
01 okt, Camelot - Nijmegen
03 okt, De Bedoeling - Nieuwegein
05 okt, Janssen & Janssen - Veendam